StoryEditor

Viduka, Bosnich i Skoko pomažu razvoju nogometa u Australiji

Piše D  /  28.04.2020., 10:04h

"Želimo biti organizacija koja nastoji iskoristiti kolektivno znanje i iskustvo koje naši najuspješniji suradnici - bili oni sadašnji ili bivši igrači, treneri ili dužnosnici mogu ponuditi," kazao je izvršni direktor FFA James Johnson.

"Vjerujem kako će ‘Starting XI‘ pozitivno doprinijeti razvoju sporta svojim velikim iskustvom," dodao je, prenosi Fena.

Starting XI će savjetovati Odbor za razvoj nogometa pri FFA-u o tehničkim i razvojnim pitanjima.

"Morali smo brzo djelovati kako bismo stabilizirali organizaciju u ovom teškom razdoblju. Ova skupina ljudi će nam pružiti sjajnu platformu najboljih nogometnih mozgova koji će s FFA-om podijeliti svoje vizije i ideje o ključnim stvarima od najmlađih uzrasta do nacionalnih momčadi," naglasio je Johnson.

U Starting XI, koji bi sa savezo trebali surađivati iduće dvije godine na volonterskoj bazi, nalaze se Mark Viduka, Josip Skoko, Mark Bosnich, Clare Polkinghorne, Ron Smith, Paul Okon, Frank Farina, Heather Garriock, Vicki Linton, Joey Peters i Connie Selby.

Viduka je bivši kapetan australske reprezentacije sa 43 nastupa i 11 golova. Nakon početnih nogometnih koraka u Melbourne Knightsima, Viduka je 1995. stigao u zagrebački Dinamo gdje je proveo tri godine. Iz Maksimira je otišao u Celtic, a igrao je i za Leeds United, Middlesbrough i Newcastle United.

Skoko je počeo karijeru u North Geelong Warriors, a potom je 1995. stigao u Hajduk. Na Poljudu se zadržao četiri godine, a zatim je igrao i za Genk, Genclebirligi, Wigan i Stoke City. U Hajduk se vratio 2008. i odigrao još dvije sezone. Karijeru je završio u Melbourneu. Skoko, je kao i Viduka bio kapetan "Socceroosa", a za nacionalnu vrstu je upisao 51 nastup postigavši ​​devet golova.

Mark Bosnich je također hrvatskog podrijetla, njegovi su s Blata na Korčuli, ali nikad nije igrao u domovini svojih roditelja. Bosnich je rođen u Liverpoolu, ali australskom gradu u državi New South Wales. Karijeru je izgradio u Engleskoj braneći za Aston Villu, Manchester United i Chelsea.

Australija se trenutačno nalazi na 42. mjestu FIFA-ine ljestvice, a do sada je pet puta nastupala na svjetskim prvenstvima, zadnji put 2018. u Rusiji. Samo jednom je prošla skupinu, 2006. u Njemačkoj izgubivši u osmini finala od kasnijeg svjetskog prvaka Italije sa 0-1 golom u petoj minuti sudačke nadoknade.

Na tom su prvenstvu Australci igrali u skupini s Hrvatskom. Zanimljivo, U reprezentaciji Australije bilo je čak sedam Hrvata: Mark Viduka, Toni Popović, Jason Čulina, Marco Bresciano, Josip Skoko, Željko Kalac i Ante Čović, a u reprezentaciji Hrvatske se igrala trojica Hrvata iz Australije: Josip Šimunić, Joey Didulica i Antony Šerić. Na koncu je bilo 2-2, a bio je to rezultat koji je Australiju odveo u osminu finala, a "vatrene" kući. 

Utakmicu između "Vatrenih" i "Socceroosa" obilježio je i jedan od najbizarnijih sudačkih previda u povijesti svjetskih prvenstava. Naime, engleski sudac Graham Poll je Josipu Šimunić pokazao tri žuta kartona, a isključio ga je tek nakon što mu je pokazao treći žuti karton. Prvog je dobio u 61. minuti, drugog u 90. minuti, a trećeg u trećoj minuti nadoknade.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:40