StoryEditor

(VIDEO) Selo u Italiji slavi ružne ljude

Piše D  /  15.12.2019., 10:12h

Selo Piobbico smješteno je u dolini između Peninskih planina i Jadranskog mora u središnjoj Italiji. Ovo srednjovjekovno selo prepuno je veličanstvenih kamenih građevina okruženih bujnim šumama. Međutim, iako je ovaj kraj bajkovit i idiličan, nije poznat u svijetu po tome, već po “ružnoći” ljudi, piše klix.ba.

Od 1879. godine ovo naselje s 2000 stanovnika bilo je dom klubu Club dei Brutti (“Ružni klub”), udruzi čiji članovi vjeruju da je “osoba ono što jest, a ne onakva kakva izgleda”. Tijekom generacija ovaj klub je izrastao u svjetski pokret i današnja udruga pod nazivom “Svjetska udruga ružnih ljudi” broji više od 30.000 članova u 25 “ekspozitura” širom svijeta.

Club Dei Brutti je izvorno zamišljen kao servis za povezivanje neudatih i samih žena u gradu. Kako se razvijao, lokalni seljani utvrdili su svoju misiju koja ima za cilj podsjećati društvo da je unutarnja ljepota važnija od nečijeg fizičkog izgleda, a od 2007. godine na trgu je postavljen kip posvećen ružnim ljudima.

Danas je lako postati dio kluba. Stariji članovi samo trebaju ocijeniti ​​i rangirati "ružnoću" potencijalnih članova, koja se može kretati od "neodređenog" do "neobično ružnog". Ipak članovi grupe nisu nužno ružni, klub je više fokusiran na slavljenje nečije unutarnje ljepote i ne brine o tome što drugi misle.

Prve nedjelje u rujnu ljudi iz cijelog svijeta se okupljaju kako bi sudjelovali na Piobbicovom godišnjem festivalu ružnih, a na kojem članovi biraju predsjednika kluba.

U zemlji koja daje toliko pažnje stvaranju kulta bella figura (“lijep dojam ili pojava”), ovaj dio Italije dokazuje da originalnost i nekonvencionalnost može biti sjajnija i ljepša od bilo čega.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 00:03