StoryEditor

(VIDEO) Profesor ostavio gradski život, uzgaja ovce u selu kod Konjica

Piše D  /  05.12.2019., 08:12h

Početi od nule nije jednostavno ali je najvažnije napraviti prvi korak i imati jaku volju. 2005. godine je u selu kod Sarajeva kupio 20 ovaca i tako je sve počelo.

Trenutačno imam negdje oko 430 ovaca. Znači godinama, ovih desetak-dvanest godina, kako se bavim, aktivno sam širio, radio neke objekte tako mislim širiti i dalje. Posla ima uvijek, kao i svugdje, ako čovjek hoće. Međutim, u odnosu na život ranije, u selu sad je mnogo lakse. Sad je lakše s četiri stotine ovaca nego nekoć s 50 jer postoje strojevi i sve se moderniziralo.

Mještana nema mnogo pa se trude popiti kavu zajedno i porazgovarati, koliko to obavze dozvoljavaju. Baka Zejna kaže da se fino živi jer imaju sve svoje domaće, ali da je tužno što sela ostaju prazna.

"Mladih nema puno. Mladi odlaze i neka idu. Što ćeš im. Eto.

Pitanje: Zbog čega je to tako?

"Pa ne znam je li ovo rat donio, ne znam što je, samo nema smisla sad kao prije, kad smo se družili više i bilo nas je više. Sad po dvoje starih ostalo, mladina je sva otišla i neku idu...Evo, u mene su dva sina i dvije snahe i imam tri unuka

Kako provodite dane u selu ?

"Ljeti bolje. Ljeti dolaze ovi vikendaši. Ima desetak gotovo vikendaša, dođu pa se družimo. A zimi je malo nezgodno.

Veliki broj ovaca zahtjeva adekvatnu pripremu za zimu i osiguranje sijena. Tijekom  zime i ljeti, kada je koševina, ima pomoć radnika, ali i braće koji s obiteljima dolaze pomoći u obavljanju posla. Odlučio se za uzgoj ovce pramenke koja se lako prilagođava brdsko-planinskim uvjetima, a ujedno je otporna i na mnoge bolesti.

Dnevnik.ba 

29. travanj 2024 04:10