StoryEditor

(VIDEO) Član ´Žutih prsluka´ šakama napao policajca

Piše D  /  06.01.2019., 02:01h

Prosvjednici su u subotu u Parizu palili motocikle i barikade na bulevaru Saint Germain na rubovima demonstracija protiv visokih troškova života i navodne ravnodušnosti predsjednika Emmanuela Macrona, prenosi Avaz.

Najnoviji prosvjed"žutih prsluka" počeli su mirno, ali su se izrodili u nasilno poslijepodne s demonstrantima koji su bacali projektile na interventnu policiju koja je blokirala mostove preko rijeke Seine, javljaju agencije.

Kamere su zabilježile trenutak u kojem je jedan od demonstranata šakama napao interventnog policajca.

Policajci su bacali suzavac kako bi spriječili demonstrante da prijeđu rijeku i dođu do Nacionalne skupštine. Jedan je restoran na brodu zapaljen, a policajac ozlijeđen kada je pogođen biciklom bačenim s ulice iznad riječne obale. 

Dva mjeseca nakon što su počeli blokirati ceste, zauzimati naplatne kućice i priređivati povremeno nasilne ulične demonstracije u Parizu, "žuti prsluci" su željeli dati novi zamah pokretu koji je oslabio tijekom Božića i Nove godine.

Macronova vlada, uzdrmana nemirima, ovog je tjedna zauzela čvršći stav, nazivajući demonstrante agitatorima koji žele svrgnuti vladu.

Nemire izaziva gnjev, posebice lošije plaćenih radnika zbog slabih kućnih prihoda i uvjerenja da je Macron gluh za potrebe građana dok uvodi reforme za koje se smatra da pogoduju bogatima.

Glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux pobjegao je iz svog ureda kroz stražnja vrata nakon što su demonstranti provalili u kompleks i uništili vozila.

On je kazao kako su oni upotrijebili teške strojeve ukradene na ulici kako bi provalili u njegovo ministarstvo.

Predsjednik Macron je osudio, kako je rekao, "krajnje nasilje" na prosvjedima "žutih prsluka" u subotu, navodi agencija dpa.

- Još jednom je krajnje nasilje napalo Republiku, njene čuvare, predstavnike, njene simbole - napisao je na Twitteru.

- Pravda će biti provedena - rekao je predsjednik dodajući: "Svatko mora ponovno zadobiti samokontrolu kako bi se uspostavili rasprava i dijalog."

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 15:02