StoryEditor

UOČI DANA SJEĆANJA U Saboru izložba ‘‘Da se ne zaboravi Vukovar‘‘

Piše D  /  15.11.2018., 04:11h

Stevo Culej je poručio kako je u Vukovaru bilo puno priča, a svaka od izloženih slika priča pojedinačnu priču koja bi mnoge zgrozila, o svakoj bi se mogao napisati roman. Izložbu organizira po treći puta, kazao je, "s ciljem da se suprotstavi pokušaju da se na mala vrata "uvede izvrtanje povijesnih činjenica". "U Vukovaru su mnogi dali svoje živote u obrani domovine, hoćemo li u Hrvatskom saboru otvoriti temu naplate ratne štete i zazivati pravdu kao što je zazivaju branitelji, njihova djeca i udovice, pitao je Culej. Hoćemo li, zapitao se, dočekati katarzu za sve zlo koje nas je zadesilo u nastojanju da se priključimo uljuđenoj Europi. - piše HRT.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora HDZ-ov Branko Bačić podsjetio je kako Stevo Culej i svojim saborskim raspravama nastoji osvijestiti žrtvu Vukovara i promovirati istinu o tom gradu. "Zadaća je institucija hrvatske države da ne stane u pronalaženju i procesuiranju ratnih zločinaca, a na tom tragu veliku ulogu ima i Hrvatski sabor koji svojim zakonodavnim aktima u tome treba pomoći, rekao je Bačić.

Medved: Očekujemo veliki broj štovatelja žrtve Vukovara

Ministar branitelja Tomo Medved pohvalio je inicijativu za taj već tradicionalni projekt, obzirom da se izložba posvećena gradu heroju Vukovaru održava već po treći puta. Odgovarajući na pitanja novinara kazao je kako očekuje da će Dan sjećanja u Vukovaru i Škabrnji proći dostojanstveno, a na pitanje novinara da li bi trebao doći i SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac rekao je da tamo trebaju biti svi oni koji osjećaju potrebu doći i pokloniti se žrtvi Vukovara. "Mi smo kao Ministarstvo osigurali vlak koji ide iz Splita prema Vukovaru, preko 50 autobusa iz svih krajeva Hrvatske. Očekujemo jako veliki broj štovatelja žrtve Vukovara. Očekujem da će obilježavanje proći dostojanstveno i mirno, onako kako treba proći, rekao je Medved 

Penava: Na svakome odluka je li mu mjesto u Bačkoj Palanci ili u Vukovaru

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je novinarima u Saboru kako u Vukovaru 18. studenoga u prvom planu treba biti žrtva Vukovara, svi poginuli heroji i stradali civili u velikosrpskoj agresiji 1991. i nikakva druga imena. Poručio je i kako očekuje da će sva događanja proći dostojanstveno i mirno. Na pitanje je li Milorad Pupovac dobrodošao u Vukovaru, Penava je odgovorio: " Svatko mora odlučiti je li mu mjesto u Bačkoj Palanci uz bok pripadnicima agresorske srbočetničke vojske ili odavati počast žrtvama te iste agresije. Ne možete sjediti uz bok njima i onda doći i reći da uvažavate ljude koji su stradali". 

Plenković: Na gospodinu Pupovcu je da donese odluku

"Otići ćemo u Grad Heroj - 18. studenog dio Vlade bit će u Vukovaru, a dio u Škabrnji. Mislim da će ovih dana biti prigoda da se vidi koliko je ova Vlada učinila za razvoj Vukovara - od infrastrukture, podrške izgradnji Vodotornja, rješavanja imovinsko-pravnih pitanja i izrade posebnog zakona o Vukovaru", izjavio je premijer Andrej Plenković. Na pitanje novinara o dolasku Milorada Pupovca u Vukovar odgovorio je: "Dobrodošao je svatko tko želi pokazati pijetet prema žrtvi Vukovara i hrvatskih branitelja. Na gospodinu Pupovcu je da donese odluku". Nije htio komentirati činjenicu da je Stevo Culej na saborsku izložbu o Vukovaru došao sa slikom Jeana Michela Nicoliera i velikim grbom HOS-a s pozdravom ‘ZDS‘. Kazao je kako o tome ništa nije čuo, jer je bio u 3. maju. Međutim kazao je kako se o ‘ZDS‘ njegova Vlada jasno odredila, a vezano za izložbu i Jeana Michela Nicoliera dodao je kako se "radi se o nepobitnoj činjenici iz 1991".

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 22:39