StoryEditor

Ukrajinski dres za Euro naljutio Ruse: "Stvaraju iluziju nemogućeg!"

Piše D  /  07.06.2021., 02:06h

Novi dresovi ukrajinske nogometne reprezentacije, s prikazom mape te zemlje koja uključuje i Krim kojeg je anketirala Rusija, izazvao je bijes u Moskvi, piše BBC.

Ukrajina je, piše BBC, predstavila dres za Euro 2020., ukrašen svojim granicama, uključujući Krim i slogan ‘Slava Ukrajini!‘.

Rusija je poluotok Krim pripojila 2014. godine i smatra ga dijelom svog teritorija, što je međunarodna zajednica odbacila. 

Ruski zastupnik nazvao je to ‘političkom provokacijom‘.

Šef ukrajinskog nogometnog saveza Andriy Pavelko otkrio je novi komplet u videu na svojoj Facebook stranici u nedjelju, nekoliko dana prije početka Europskog prvenstva.

Prednja strana žute majice prikazuje konture Ukrajine u bijeloj boji, uključujući Krim i regije Donjeck i Lugansk pod kontrolom proruskih separatista.

Slogan na poleđini glasi ‘Slava Ukrajini!‘ - što je domoljubno skandiranje koje su prosvjednici iskoristili kao poklič kojim je 2014. protjeran pro-ruski predsjednik Viktor Janukovič.

‘Vjerujemo da će silueta Ukrajine dati snagu igračima jer će se boriti za cijelu Ukrajinu‘, rekao je Pavelko.

No, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova kritizirala je dresove, rekavši da je nogometna reprezentacija ‘pripojila teritorij Ukrajine ruskom Krimu‘, stvarajući ‘iluziju nemogućeg‘.

Rekla je da je slogan nacionalistički i da podsjeća na nacistički poklič.

Zastupnik Dmitrij Sviščev majicu je nazvao ‘potpuno neprimjerenom‘ i pozvao UEFA-u, organizatore Eura 2020., na akciju.

Turnir, odgođen lani zbog Covida-19, trajat će od 11. lipnja do 11. srpnja u 11 gradova različitih europskih zemlja, uključujući ruski Sankt Peterburg, koji je domaćin četvrtfinala.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:34