StoryEditor

U Žepču održana 12. Smotra hrvatskog folklora „Pjesmo stara, sliko rodnog kraja“

Piše D  /  17.09.2018., 10:09h

Na smotri je uz domaćine sudjelovalo još sedam kulturno umjetničkih društava, koja su kroz pjesmu i igru predstavili običaje Hrvata iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, dok su članovi Udruge Hrvata BiH iz Tovarnika (RH) pokazali da nisu zaboravili svoje bosanskohercegovačke korijene i predstavili su se nizom kola u pratnji šargije i violine.

Kulturno-umjetnička društva HKUD „Sitan tanac“ iz Šujice, HKUD „Kamešnica“ iz Livna, HKUD „ Višići“ iz Čapljine, HKUD „Paklarevo“, HKUD „Lepenica“, HKUD „Fra Ivo Šimić“ Balegovac (Odžak), Udruga Hrvata BiH, Tovarnik te domaćin HKUD „Naši korijeni„ iz Bistrice nastup su započeli defileom od osnovne škole do Doma kulture, gdje su se na središnjem raskrižju kratko predstavili igrom i pjesmom, a nastavili na poligonu osnovne škole gdje se održavao središnji dio manifestacije.

Malobrojna poblika imala je priliku uživati u dvosatnim izvedbama kojima su članovi društava predstavili običaje i tradiciju krajeva iz kojih dolaze.

Smotru je otvorio Josip Martić, predsjednik OO HDZ-a BiH Žepče, koji je i jedan od pokrovitelja manifestacije. Pokroviteljstvo manifestacije podržali su i općinski načelnik Mato Zovko, Predsjednik FBiH Marinko Čavara, Federalno ministarstvo kulture i športa te Ministarstvo za obrazovanje, znanost, kulturu i sport ZDŽ, piše postaja.ba.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 04:24