StoryEditor

U vareškoj biblioteci obilježen Međunarodni dan pismenosti

Piše D  /  08.09.2018., 10:09h

Vareška Opća biblioteke ovaj put je željela na nešto drugačiji način obilježiti ovaj dan i promovirati svoje usluge onima na kojima svijet ostaje - na najmlađima koji pohađaju JPU Dječje obdanište Vareš.

Kroz različite edukativne sadržaje prilagođene njihovom uzrastu, predškolci su proveli vrijeme crtajući, pišući i učeći, a sve to uz puno smijeha i zabave. Iz šešira su mališani izvlačila slova, a potom su na izvučeno slovo dobili zadatak da nešto nacrtaju. Lijepo su se družili i zabavili s djelaticima Opće biblioteke, a dobrodošlicu im je poželjela Ilijana Gavran Radojević, direktorica biblioteke.

Kad govorimo o Međunarodnom danu pismenosti, treba istaknuti da je on proglašen 1965. godine od strane UNESCoa- i da se obilježava svake godine na 08. rujna. Cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva. Svake godine na ovaj dan UNESCO podsjeća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanje odraslih na globalnom nivou. Proslave se održavaju širom svijeta, pa je tako i vareška Opća biblioteka obilježila ovaj značaj datum kojim se ujedno i obilježava Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 21:29