StoryEditor

U Sarajevu okupljanje zbog odnosa Nizozemske prema turskim ministrima

Piše D  /  29.07.2021., 16:39h

Nekoliko pripadnika turske zajednice u Bosni i Hercegovini okupilo se danas na sarajevskoj Baščaršiji kako bi se solidarizirali i pokazali jedinstvo Turske nakon što je Nizozemska onemogućila turskim ministrima da posjete diplomatska predstavništva i susrete s turskom zajednicom u toj zemlji.

- Cilj je ukazati na demokraciju. Ono što smo preživjeli 15. srpnja pokazalo je da je Turska jedinstvena i zajedno smo to prevazišli. Ono što se jučer dogodilo u Nizozemskoj je nešto što se ne može prihvatiti - naglasio je veleposlanik Republike Turske u BiH Haldun Koc koji se pridružio skupu.

Dodao je kako su Turci s narodom Nizozemske uvijek živjeli u miru i da će tako biti i nastavljeno, ali su za njega odluke koje su nizozemske vlasti donijele jučer protivne međunarodnom pravu, demokraciji i ljudskim vrijednostima.

- Siguran sam da su ova dešavanja neprihvatljiva i za narod te zemlje. I da kritiziraju ova dešavanja. Nadam se da se nešto ovakvo neće ponoviti - istaknuo je Koc, prenosi Fena.

Građani Turske u BiH s Baščaršije su krenuli prema holandskom veleposlanstvu, a današnjim okupljanjem izrazili su nezadovoljstvo zbog postupanja prema turskim ministrima u Nizozemskoj.

Holandske vlasti spriječile su u subotu turske ministre vanjskih poslova te obitelji i socijalne politike, Mevluta Cavusoglua i Fatmu Betul Sayan Kayu, da posjete diplomatska predstavništva Turske u toj zemlji i susrete s turskom zajednicom u Nizozemskoj.

U pratnji policije ministrica Kaya je vraćena u Njemačku, odakle se jutros vratila u Tursku, a poručila je da svijet mora zauzeti stav naspram fašističkih postupaka Holandije.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan naglasio je da će Nizozemska platiti zbog sramnog protjerivanja turske ministrice, te da će zbog toga naučiti što je diplomacija, uspoređujući nizozemsku vladu s ostacima nacizma i fašizma.

Glasnogovornik Predsjedništva Republike Turske Ibrahim Kalin, u vezi s ovim događajima, kazao je da je to što je Vlada Nizozemske uputila zabranu turskim ministrima i uporabila silu protiv okupljenih civila predstavlja crni dan za demokraciju Europe.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 08:14