StoryEditor

U četvrtak predstavljanje monografije o Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru

Piše D  /  11.12.2019., 01:12h

Predstavljanje monografije "25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru" bit će upriličeno u četvrtak, 12. prosinca, u 19 sati na Maloj sceni HNK Mostar, nakon čega će uslijediti i prigodan domjenak u auli Kazališta, najavili su iz mostarske kazališne kuće.

Pored teatrografskih podataka, monografija donosi i tekstove čelnih ljudi HNK-a, kao i vanjskih suradnika, prijatelja i podržavatelja.

- Monografija donosi mnoštvo obrađenih i uređenih teatrografskih podataka i sadržaja, ali i svjedoči o društvenom i političkom kontekstu ne samo nastanka već i cjelokupnog djelovanja HNK Mostar. Svjedoči kako je HNK Mostar danas, usprkos raznim i mnogim problemima s kojim se u ovih 25 godina susretao, repertoarski profilirano kazalište koje razumije i prati suvremene teatarske estetike i izričaje - izjavio je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

Dodao je kako je HNK Mostar nezaobilazna sličica u mozaiku ne samo hrvatskog kulturnog identiteta u BiH, nego i kulturnog identiteta grada Mostara i cijele BiH, svih njenih naroda i građana.

U predstavljanju monografije sudjelovat će i predsjednik Upravnog vijeća HNK Mostar Miroslav Palameta koji smatra kako je dvadeset i peta godišnjica utemeljenja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru osobit jubilej.

- Priča je to o uspješnom i vrlo kvalitetnom ostvarenju davne zamisli o kulturnoj projekciji narodne osobnosti kroz oblikovanje europski urbanog lica našega grada i prostora, dakako, u kooperativnoj otvorenosti s drugim kulturološkim i narodnim zajednicama. Knjiga koja je prati, s prilozima posve kompetentnih i u problematiku predano involviranih autora, napisana na hrvatskom i engleskom, pregledno i argumentirano govori o tome - kazao je Palameta.

Po njegovim riječima, monografija predstavlja svjedočanstvo i primjer kako jedna institucija s kvalitetnim djelatnicima, s mudrom i nesebičnom upravom, i u ovom ekonomski i politički kaotičnom vremenu, može postizati stvarne uspjehe i računati na svoju budućnost.

Osim Miroslava Palamete i Ivana Vukoje, u predstavljanju monografije sudjelovat će i umjetnički savjetnik Dragan Komadina te redateljica, dramaturginja i docentica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Dubravka Zrnčić Kulenović. Moderatorica je Anita Milićević.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 07:16