StoryEditor

Turska savjetuje migrantima da ne idu preko BiH i Hrvatske

Piše D  /  04.03.2020., 08:03h

Turska je tisućama migranata koji se kreću prema granici s Grčkom preporučila nove rute na putu ka Zapadu, tako što će zaobići sve zemlje bivše Jugoslavije.

Grčki mediji koji su prenijeli tursku geografsku mapu s "rutama" koje vode s turske teritorije sve do Francuske i Njemačke, ocijenili su da je to još jedan dokaz da je Ankara službeno sudjelovala u pokretanju migranata i izbjeglica u pohodu ka zapadnoj Europi.

Mapu, uz uputstva na arapskom jeziku, objavila je službena turska državna televizija TRT, a prenijela ju je i na Twitteru.

Po toj mapi, migranti i izbjeglice su usmjereni na pet pravaca kroz Tursku do pet "ulaznih mjesta" u Grčku: četiri na njenim otocima i jedno na kopnenoj granici, preko rijeke Evros (Marica) gdje je posljednjih dana zbog krize raspoređena čak i grčka vojska i gdje su sukobi preko granične linije skoro neprekidni.

Pošto dođu u Grčku, migranti i izbjeglice bi, prema tom savjetu, trebali prijeći u Italiju na putu prema Francuskoj koja je prikazana kao glavno odredište.

Drugi pravac iz Turske ide prema sjeverozapadu, zaobilazeći sve zemlje bivše Jugoslavije, te prolazi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije, gdje se put grana u dva pravca: prema Njemačkoj i prema Francuskoj.

Dnevnik.ba

 

21. srpanj 2024 05:49