StoryEditor

Tradicionalna vareška "Pekijada" u Oćeviji

Piše D  /  22.07.2018., 04:07h

Posjetitelji će, osim praćenja kulinarskog natjecanja i kušanja tradicionalnih jela, imati priliku vidjeti kako su se pravile, kovale peke prije 500 godina, prenosi Fena.

Ove godine novina na ‘‘Pekijadi‘‘ je nastup kuhara Kluba ljubitelja palačinaka koji će pripremati ovaj desert, u povodu Dana palačinaka, tradicije koja je nastala u Engleskoj prije više od 500 godina. Simbolično, jer se godišnjica tradicije pravljena palačinaka podudara s početkom kovačkog zanata u Oćeviji.

Sve te aktivnosti dogovorene su u najstarijoj kovačnici u Europi, u kovačnici Mije Jozeljića koji još pomoću vatre i vode kuje od željeza razne predmete koji se koriste kao poljoprivredni alati, potkove, posuđe za pripremu hrane ili kao suveniri.

U posjeti kovačnici Jozeljića Klub ljubitelja palačinaka pripremio je palačinke s brašnom od pšenice iz Liješnice i vodom iz Radakovice.

Odlučeno je da će za posjetitelje ‘‘Pekijade‘‘ biti pripremane palačinke s kovačke vatre i palačinke ispod peke s vareškim sirom i palačinke s bobičastim voćem i medom iz sela Tribija.

"Pekijada" će ove godine okupiti sudionike iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 20:26