StoryEditor

Svećenstvo i redovništvo na uskrsnom čestitanju kod kardinala Vinka

Piše D  /  31.03.2018., 01:03h

U prostorijama Vrhbosanskoga ordinarijata u Sarajevu, između ostalih, podijeliti uskrsnu radost s vrhbosanskim nadbiskupom došli su: apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijalna glavarica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije s. Kata Karadža te 50-ak svećenika, redovnica i redovnika.

U ime nazočnih, uskrsnu čestitku izrekla je s. Julijana Djaković, provincijalna glavarica sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne – Sarajevo. Uvodno je istaknula kako svi prisutni žele posvjedočiti da su zahvaljujući snazi trpećeg Isusa ustrajali u četrdesetdnevnom korizmenom hodu, koji na poseban način prethodi najvećoj kršćanskoj svetkovini – Uskrsu, a koji je istovremeno odraz njihova svagdanjeg života.

Da budemo dostojni glasnici Krista uskrsloga

Osvrnula se i na aktualne zabrinjavajuće prilike u svijetu istaknuvši kako se svakodnevno događaju razni oblici nasilja, netrpeljivosti i zločini protiv čovječnosti koji ubijaju i truju dostojanstvo ljudske osobe. Prema njezinim riječima, svijet je zahvaćen duhovnim i moralnim nesnalaženjima i izgubljenostima dok prisutnost zla uporno izopačuje i prekriva ljepotu djela Božjeg, a tomu se čovjek treba suprostaviti kako ne bi postao rob neprijatelja Božjeg.

„Vjerujemo da se u Isusovu patnju i muku na križu slila sva ljudska bol, tjeskoba, gorčina i nemoć. Ali na sreću, ona ne predstavlja pobjedu ni kraj. Kristovo pashalno otajstvo uništilo je snagu zla i tako postalo izvor  našeg izbavljenja, spasenja  i otkupljenja. On, nevini Jaganjac Božji, ‘poslušan do smrti, smrti na križu‘ (Fil 2,8)  ispio je gorki kalež volje Očeve da bi nas izbavio iz vječne smrti na koju smo sami sebe osudili svojim grijesima, nevjernostima, lutanjima i neodgovornim načinom života. Svojim dobrovoljnim prinosom na križu, jer nas je ljubio do kraja, oživio nas je za neraspadljivost i život u uskrsnoj slavi. Njegova Ljubav je izvojevala pobjedu. Njegovo milosrđe je ostvarilo svoj naum i doseglo svoj vrhunac“, naglasila je, između ostalog, s. Julijana podsjetivši kako su snaga i hrabrost Uskrslog Isusa koji pobjeđuje prisutni i među današnjim vjernicima.

„Oče Kardinale, zajedno s Vama, svi mi koji smo svoje živote darovali Bogu i utkali ih u otajstvo Crkve, u otvorenosti njegovu Duhu, spremni smo dopustiti Gospodinu da otvori zasune naših srdaca, otkotrlja kamen naše zatvorenosti i skine mrene s naših očiju. Spremni smo prihvatiti izazove svoga vremena, te činiti sve kako bismo bili dostojni glasnici Krista uskrsloga i njegove Radosne vijesti. Neka nam uskrsni dar vjere bude novi izvor svjetla i snage! Neka nas uskrsli Krist osposobi za još vjernije življenje, djelovanje i svjedočenje Uskrsne istine, kako nas uvijek iznova potiče i papa Franjo svojim očinskim savjetima. Neka Vam je sretan i blagoslovljen Uskrs!“, rekla je na kraju s. Julijana.

Nismo mi umrli za Crkvu nego Krist

U odgovoru na čestitku nadbiskup Vinko je podsjetio na nedavna (započeta) događanja u Crkvi vrhbosanskoj kao što su: posveta svih vjernika, župa i cijele Vrhbosanske nadbiskupije Prečistom Srcu Marijinu te sinodalni hod pod geslom Sve obnoviti u Kristu.

"Stojimo pred izazovima odlaska koji mnoge nukaju da ‘proročki‘ izračunaju kada će nas nestati. Zaboravljamo da mi nismo umrli za tu Crkvu, i da Gospodar vremena ravna tijekom povijesti, ali od nas se očekuje hrabro svjedočenje nade i Uskrslog Krista", naglasio je kardinal te dodao da "Crkva nije ničije vlasništvo, ne derimo tu Kristovu haljinu niti bacajmo kocku za nju, nego je obucimo i budimo vjerodostojni na ovim prostorima".

Podsjetio je i na odluku biskupa BK BiH da se u ovoj krajevnoj Ckrvi provede intenzivnija akcija molitve Gospine krunice od Blagovijesti 9. travnja do kraja svibnja. "Dali smo cilj molitve, odnosno nakane, a u biti je opstanak Katoličke Crkve na ovim prostorima. Kad god je našem narodu bilo teško krucica je bila izvor snage i nadanja. Posebno molimo za hrabru nadu i pouzdanje u Uskrslog Krista, unatoč svih iskušenja i sumornosti koja nam se nameće", poručio je nadbiskup zaključivši: "Dok uzvraćam na čestitku, želim svakom osobno i svima zajedno obilje te uskrsne radosti i ispunjenje u životnom hodu. Da današnji čovjek može u nama iščitati tu nadu i hrabrost za život.", piše KT, prenosi Nedjelja.ba

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 22:44