StoryEditor

Sve tri vjere na slavi crkve u Bijelom polju

Piše D  /  30.07.2021., 00:29h

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom polju kod Mostara jučer  je proslavila svoju krsnu slavu – Spasovdan, a osvešan je i obnovljena parohijska kuća pokraj crkve.

Mostarski paroh Radivoje Krulj prilikom osveštanja doma izrazio je nadu da će tu dugo godina živjeti bjelopoljski sveštenici zajedno sa svojim narodom.

Sveštenik Krulj osveštao obnovljenu parohijsku kuću

On je naveo da zahvalnost za obnovu ide federalnom ministru za izbjegle i raseljene Edinu Ramiću koji prepoznaje potrebe povratnika i Crkve u Mostaru.

Krulj je Ramiću uručio zahvalnicu u ime Eparhije-zahumsko-hercegovačke i primorske.

Ministar Ramić reko je da će federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene nastaviti pomagati obnovu i povratak, ali i održivi povratak.

”Nadam se da će vaši dolasci ovdje rezultirati vašim ostancima na svojim ognjištima. Ovo je divan prostor gdje treba vratiti život, obnoviti porušene objekte, ali i međuljudske odnose, a svi mi trebamo dati doprinos tome”, rekao je Ramić, piše Dnevni list.

On je rekao da povratak Srba kasni desetak godina u odnosu na povratak Bošnjaka u Republiku Srpsku.

”Nadam se da ćete uskoro iz faze obnove vjerskih objekata preći u fazu održivog povratka, te da ćete se uskoro obradovati i obnovljenoj Sabornoj crkvi, kao što smo i mi Ferhadiji u Banja Luci koja donosi jedan novi smisao života”, naveo je Ramić.

Ministar Ramić reko je da je bilo zastoja u realizaciji projekata obnove, te pozvao ljude da se prijavljuju na pozive federalnog ministarstva koje na godišnjem nivou za podršku povratku i raseljenim licima izdvaja oko 23 milijuna maraka.

Ministru Ramiću uručena zahvalnica

Paroh bjelopoljski Nebojša Radić navodi da je crkva u Bijelom polju u potpunosti obnovljena, kao i parohijski dom, a sada i parohijska kuća. On kaže da na ovoj parohiji živi oko 200 srpskih obitelji i da se radi o mladoj i živoj zajednici. ”Nadam se da povratak nije stao i da će se još mnogi vratiti svojim kućama, jer znamo da dosta ljudi još čeka obnovu domova”, rekao je Radić.

Proslavi slave prisustvovali su predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice, predstavnici vlasti, te brojni gosti, kako kaže paroh Radić, iz sve tri vjere.

Crkva u Bijelom polju je izgrađena 1865. godine, zapaljena je 1992, a obnovljena 2004. godine zahvaljujući prilozima vjernika i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj. S.B.Š

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 21:29