StoryEditor

Španjolska pokreće ukidanje autonomije Kataloniji

Piše D  /  21.10.2017., 02:10h

Bit će to prvi put nakon četiri desetljeća da mlada španjolska demokracija uvodi izvanredne mjere kojima središnja država preuzima nadležnost regionalne vlade, prenosi HRT.

Pretpostavlja se da središnja vlada namjerava preuzeti kontrolu nad unutarnjim poslovima, policijom, financijama, informacijskim sustavom i javnim medijima. 

Španjolska vlada je u distribuiranom dokumentu navela da će restaurirati red u skladu s ustavom, osigurati neutralnost institucija, garantirati javne usluge i gospodarsku aktivnost i sačuvati prava stanovnika.

Vlada u Madridu tvrdi da je sadašnja situacija neodrživa i da se ne može prolongirati te da je upravo članak 155. ustava način kako ju obuzdati. Njime želi zaustaviti katalonsku vladu na putu prema proglašenju nezavisne republike Katalonije koja nije bila proglašena prošli tjedan nakon održavanja referenduma na sjeveroistoku Španjolske. Članak nikada nije korišten od stupanja na snagu ustava 1978.

Sastanak u Madridu počeo je u 10 sati no još uvijek nisu poznati detalji mjera.

Mjere podržavaju vladajuća Narodna stranka desnog centra i Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), koje se izmjenjuju na vlasti u Španjolskoj posljednja četiri desetljeća. Imaju potrebnu većinu da mjere budu odobrene u parlamentu.

Mjere bi mogle stupiti na snagu 27. listopada kada se očekuje glasanje u gornjem domu parlamenta, zaduženom za teritorijalna pitanja.

U Barceloni je za 17 sati najavljen mirni prosvjed, kao odgovor španjolskoj vladi, koja svojom odlukom, nema sumnje riskira još dublju podjelu, i to ne samo u zemlji nego i u cijeloj regiji.

Španjolski kralj Felipe VI. osudio je jučer neprihvatljiv pokušaj odcjepljenja, smjerajući na Kataloniju, koju je nazvao bitnim dijelom Španjolske 21. stoljeća.

Španjolska mora odgovoriti na neprihvatljiv pokušaj odcjepljenja dijela svog državnog teritorija i ona će na njega odgovoriti putem svojih legitimnih demokratskih institucija, uz poštovanje našeg ustava, rekao je kralj u Oviedu, predajući Europskoj uniji nagradu Princeze od Asturije.

Kralj koji dosad nije izravno govorio o pokušaju odcjepljenja, u svom je govoru oduševljeno stao u obranu izgradnje demokracije u Španjolskoj nakon smrti diktatora Francisca Franca (1939 - 1975).

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 13:25