StoryEditor

SDA za sutra najavila „pokretanje procesa“ kojeg je sama zaustavila

Piše Blaženka Vojnović  /  29.07.2021., 16:25h

Dvanaest vijećnika okupljenih u Savez SDA-SBiH-SBB najavili su za sutra (10.03.) u 14 sati okupljanje u Općini Jajce kako bi, prema vlastitim riječima „pokrenuli procese u Općinskom vijeću“.

Iako su do sada sa predstavnicima Koalicije Zajedno za bolje sutra (HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU BiH) održali preko desetak sastanaka (zatvornih za javnost!) koji nisu rezultirali postizanjem političkog dogovora oko konstituiranja Općinskog vijeća Jajce, ostaju nepoznati mehanizmi kojim će Savez  realizirati najavljeno „pokretanje procesa“. 

Podsjećanja radi, pokušaj konstituiranja Općinskog vijeća Jajce neslavno je propao nakon što su predstavnici političkih stranaka okupljenih u Savezu SDA-SBiH-SBB odbili potpisati koalicijski sporazum sa Koalicijom Zajedno za bolje sutra, a kojim se tražila ravnomjerna raspodjela pozicija u javnim poduzećima, ustanovama i općinskim komisijama, poštivanje nacionalnog balansa prilikom upošljavanja i  značajnije sudjelovanje u raspodjeli sredstava iz općinskog proračuna.

Iako je jedan dio javnosti  osudio ovakav tim sporazuma kojim se javno dobro dijeli na dva (nacionalna) bloka, ostali su nemalo iznenađeni kada se u javnosti pojavio identičan sporazum iz 2012. godine sa potpisom samog načelnika Edina Hozana. 

Dnevnik.ba
 

29. travanj 2024 17:26