StoryEditor

Sarajevo: Skup podrške i peticija za palestinske zarobljenike

Piše D  /  29.07.2021., 23:55h

Predsjednik Udruženja Palestinska zajednica u BiH Majed Maarouf istaknuo je da su Sarajevo i BiH doživjeli stradanja te da oni najbolje mogu da suosjećaju sa palestinskim narodom, javlja turska, provladina agencija Anadolija.

Skup podrške i solidarnosti sa palestinskim zarobljenicima u izraelskim zatvorima, koji su prije više od mjesec dana započeli štrajk glađu, kao i potpisivanje peticije podrške održano je danas ispred Sarajevske katedrale, javlja Anadolu Agency (AA).

Skup i peticiju za Palestince u izraelskim zatvorima organiziralo  je Udruženje Palestinske zajednice u BiH.

Predsjednik Udruženja Palestinska zajednica u BiH Majed Maarouf istaknuo je da su Sarajevo i BiH doživjeli stradanja te da oni najbolje mogu da suosjećaju sa palestinskim narodom.

Prema njegovim riječima, oni najbolje shvaćaju šta znači biti izbjeglica i zarobljen.

"Danas imamo dvije stvari. Kao prvo, šaljemo poruku palestinskim zarobljenicima u izraelskim okupatorskim zatvorima, a u isto vrijeme obilježavamo 69. godišnjicu Nakbe ili Dan katastrofe, dakle, prve okupacije Palestine. Iz glavnog grada BiH pozivamo sve hrabre, čestite i pravedne ljude da podrže zahtjeve palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima da imaju bolje uslove i da dosaojanstveno mogu živjeti u svojoj domovini", pojasnio je Maarouf.

Podsjetio je da se u izraelskim zatvorima nalazi više od 6.500 Palestinaca koji nisu imali pravedno suđenje. Među njima se, istaknuo je Maarouf, nalaze i žene i maloljetnici. 

Dnevnik.ba 

26. travanj 2024 21:26