StoryEditor

SAD želi zaplijeniti oko 12 milijardi dolara imovine čuvenog narkobosa

Piše D  /  06.07.2019., 04:07h

Tužitelj suda u Bruklinu istakao je kako je ovlašten da traži zapljenu imovine i dobara koji su stečeni krivičnim djelima za koji se tereti El Chapo i koji su povezani sa švercom droge.

Kako je navedeno iz tužiteljstva, vođa narkokartela je tijekom 25 godina stekao 11,8 milijardi dolara od prodaje kokaina, 846 milijuna dolara od marihuane i 11 milijuna dolara od heroina. 

Taj novac je opran i upotrijebljen za plaćanje suradnika i zaposlenih u kartelu, kao i nabavljača i opreme za komunikacije. El Chapo je od toga kupio i avione i podmornice koji su korišteni za šverc droge.

Prema navodima njegovih suradnika, narkobos živio je luksuzno 90-ih godina kada je posjedovao četiri aviona, kuće na mnogim plažama, razna imanja širom Meksika, kao i rezidenciju u Akapulku. 

Još nije poznato posjeduje li El Chapo i dalje tu imovinu poslije uhićenja u siječnju 2016. godine i je li dio imovine prebacio na obitelj i prijatelje.

Zahtjev tužiteljstva podnesen je pred saslušanje zakazano za 17. srpnja na kojem treba biti izrečena kazna El Chapu, kojem prijeti doživotni zatvor.

Poslije nekoliko mjeseci suđenja sud u New Yorku proglasio je 12. veljače meksičkog narkobosa krivim.

El Chapo se nalazi u njujorškom zatvoru od izručenja 19. siječnju 2017. Uhićen je u siječnju 2016. u Meksiku i izručen je SAD godinu kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubojstva, otmice i druga krivična djela.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:27