StoryEditor

Rujan: Otkriven spomenik žrtvama svjetskih i Domovinskog rata

Piše D  /  13.08.2018., 10:08h

Spomenik je otkrio Stanko Sesar, otac poginuloga hrvatskog branitelja Nevenka. Ovaj dan se drugu godinu zaredom ujedno proslavlja i kao Dan Rujna, piše jabuka.tv.

Program je započeo svetom misom u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Rujnu. Misno slavlje predvodio je Rujnjanin fra Mladen Sesar, uz sumisništvo fra Ivana Sesara i fra Maria Knezovića.

Nakon mise upriličeno je svečano otkrivanje spomenika. Na spomeniku su isklesana imena žrtava iz Drugoga svjetskog rata i poraća, njih ukupno 38, i jedna žrtva iz Domovinskog rata  – Nevenko Sesar. Vijenac kod spomenika položili su Vinko Sesar Žica i Stipe Sesar Ćipa, predsjednik Udruge “Rujan”.

Nakon otkrivanja spomenika organizatori su priredili druženje na igralištu kod škole, a domaćini su za sve Rujnjane i njihove goste priredili bogat program, hranu, piće i glazbu uživo. U zabavnom programu, uz voditeljstvo Marinka Mikulića Makoa, nastupili su članovi HKUD-a Kočerin i glazbena skupina iz Crnih Lokava.

Svečanosti otkrivanja spomenika i proslavi Dana Rujna, osim domaćina Rujnjana i onih koji su se odselili i danas žive na svim stranama svijeta, nazočili su i minstar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Vlade Županije Zapadnohercegovačke Mladen Begić, predsjednik Gradskog vijeća Širokog Brijega Vinko Topić, general Željko Glasnović te brojni gosti.

Organizator i inicijator obilježavanja Dana Rujna i izgradnje spomenika je Udruga za zaštitu i promicanje kulturne baštine “Rujan”. Predsjednik Udruge je Stipe Sesar – Ćipa, a članovi udruge su žitelji Rujna, priopćeno je.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:51