StoryEditor

Prosvjedi u Odžaku i dalje traju, poljoprivrednici poručili: Ne damo zemlju!

Piše D  /  21.08.2020., 03:08h

Firma "Poljoprivrednik" obrađivala je tu zemlju proteklih 10 godina. Prije nekoliko godina vlast je toj istoj firmi planirala u koncesiju dati to zemljište na 40 godina, što su lokalni poljoprivrednici putem Ustavnog suda spriječili.

Desetogodišnji ugovor koji je ta firma potpisala je istekao ali oni i dalje ne žele napustiti to zemljište. Lokalni poljoprivrednici žele da se poštuje zakon te da se raspiše novi javni natječaj.

Današnjem velikom okupljanju prisustvovali su i članovi EUFOR-a, jer su željeli čuti probleme poljoprivrednika u tom dijelu Posavine.

Veliki broj medijskih ekipa iz cijele Bosne i Hercegovine došli su u Odžak kako bi sudjelovali na konferenciji za medije održanoj upravo na toj zemlji, a koja je simbolično krenula 5 do 12.

Predsjednik Udrugu "Žito" Juro Kopačević rekao je kako poljoprivrednici žele samo da se poštuje zakon.

"Ako je toj firmi istekao ugovor a neće da napusti parcelu, evo i mi smo tu, pa iako nemamo ugovora isto kao i on, nećemo se maknuti", poručuje Kopačević.

"Kad izađe on, izlazimo i mi", poručio je predsjednik Udruge "Žito"

Podršku je danas svojim dolaskom uputio i Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH, te član upravnog odbora Udruge poljoprivrednika Bosne i Hercegovine, Savo Bakajlić.

Oni također ističu da se zakon mora poštovati te kažu kako će i dalje biti podrška odžačkim poljoprivrednicima u njihovoj borbi.

Vlasnik tvrtke "Mlin Majić" iz Odžaka, Ivo Majić, rekao je kako lokalni poljoprivrednici proizvode dobru pšenicu.

"Od pšenice koju ovi vrijedni ljudi proizvedu dobijaju se izvrsni proizvodi. Netko se trudi nametnuti tezu da ovdje poljoprivrednika nema, ali ova današnja slika pokazuje nešto sasvim drugo", poručio je vlasnik ovog velikog poduzeća.

Na današnjem prosvjedu nije bilo predstavnika Općinske i Županijske vlasti. Iako su novinari pokušavali doći do Županijskog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Mate Brkića, on se danas nije javljao.

Članovi Udruge "Koraci mira" iz Odžaka, svima koji su došli na današnji prosvjed pripremili su i ručak, jer je to kako kažu sve što oni mogu doprinijeti.

Među brojnim narodom koji je došao na prosvjed često se čula rečenica "Ne damo zemlju!", te svi zajedno poručuju da će za pravdu boriti do kraja.

Prosvjed odžačkih poljoprivrednika se nastavlja.

M. Zečević / Dnevnik.ba

26. travanj 2024 07:46