StoryEditor

Primopredaja restauriranih orgulja u sarajevskoj Katedrali ‘‘Srca Isusova‘‘

Piše D  /  30.07.2021., 01:58h

Kako je pojasnio rektor Katedrale Ante Meštrović, na pres-konferenciji danas u Sarajevu, orgulje je izradila zagrebačka tvrtka "Heferer" 1885. godine, a u Katedrali su instalirane 1889. Istakao je da su parcijalno obnovljene 1932. i 1989., ali da su tijekom posljednjih ratnih događaja znatno oštećene.

Regens chori (zborovođa) Katedrale "Srca Isusova" Marko Stanušić naglasio je da je temeljita obnova počela 2014., te da su dodavanjem određenih sistema sarajevske orgulje postale koncertni instrument na kojem je moguće izvoditi gotovo cijeli orguljski repertoar svih muzičkih razdoblja. Također je istakao neprocjenjivu vrijednost ovih orgulja koje su temeljito restaurirane.

Orgulje je, zajedno sa svojim suprugom Angelikom, temeljito obnovio orguljar Hans-Peter Klein koji je kazao da je za restauraciju bilo potrebno mnogo rada i vremena.

Kardinal Vinko Puljić priključio se riječima zahvale donatorima ističući da sarajevska katedrala ima veliki značaj za BiH. Međutim, zaključio je, posljedice rata zahtijevale su obnovu Katedrale i orgulja, koje će u budućnosti služiti za duhovna u kulturna zdanja.

Dnevnik.ba

08. kolovoz 2022 06:16