StoryEditor

Premijera filma "Alija Izetbegović, naš mudrac": Bosnu u amanet ostavio Erdoganu

Piše D  /  29.07.2021., 15:40h

Povodom 1. ožujka Dana nezavisnosti BiH u Predsjedničkoj palači Republike Turske u Ankari premijerno je prikazan dokumentarni film „Naš mudrac – Alija Izetbegović“.

U dokumentarcu o Aliji Izetbegoviću govori i aktualni predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan koji je kazao kako je prvi povratku sa službenog puta iz Europe  svratio u Sarajevu i nesporedno prije smrti u bolnici posjetio Izetbegovića.

Erdogan je tako naveo i kako mu je Alija  Izetbegović kazao da  se molio za njega i da mu ostavlja zadaću, odnosno amanet da „čuva Bosnu“.

Do danas sam ulagao svu snagu kako bi izvršavao oporuku koju mi je rahmetli Alija ostavio, a to radim i danas i nastavit ću, poručio je turski predsjednik Erdogan.

Koordinator projekta i producent dokumentarca “Naš mudrac, Alija Izetbegović“ Omer Erdogan se obratio prisutnima na premijeri u kompleksu palače Predsjedništva Turske i tom prilikom svim građanima BiH čestitao Dan nezavisnosti.

Ističući kako je Alija Izetbegović bio “posljednji revolucionarni lider prošlog stoljeća“, producent Omer Erdogan je kazao kako je uspio očuvati nezavisnost i suverenitet BiH u teškim vremenima rata.

- Alija Izetbegović je bio čovjek mira i borio se da zaustavi rat i stradanja. Bio je mudrac sa civilizacijskim pogledima i bio je veliki prijatelj Turske - kazao je producent Omer Erdogan i dodao kako je uvjeren da bi se “povijest drugačije odvijala“ da je današnja Turska bila na sceni prije dva i pol desetljeća.

Član Upravnog odbora „Fondacije za kulturu i solidarnost Bosanaca“ Sakarye Suleyman Gunduz  je rekao kako poruke i nauk Alije Izetbegovića mogu biti lijek za kaotičnu situaciju u zemljama islamskog svijeta.

Pozivam posebno mlade da što više čitaju djela Alije Izetbegovića. Čitajte ga i kao lidera, ali i kao mudraca. On je nama ostavio krajnje važnu ostavštinu ,  rekao je Gunduz.

 

 

Dnevnik.ba 

10. kolovoz 2022 03:56