StoryEditor

Predstavljena prva epizoda crtića ‘Obitelj Grabo‘

Piše D  /  23.05.2019., 02:05h

‘‘Budući da je javnost prilično zamorena vijestima o korupciji, odlučili smo se pristupiti ovoj temi na neki drugačiji način‘‘, rekao je to Berislav Jurić, urednik portala Bljesak.info prilikom predstavljanja prve epizode koja na jedinstven način donosi priču o korupciji u našem društvu.   

Kako je istaknuo Jurič, inače i scenarist epizoda o ‘Obitelji Grabo‘, cilj ovog serijala jeste podignuti svijest o korupciji u našem društvu i upozoriti na sve negativnosti koje ova pojava nosi sa sobom.

‘‘Svakodnevno se susrećemo s nekim vidom korupcije i svjedočimo kako se novac slijeva tamo gdje ne bi trebao. Krpe se preduboke rupe nečije pohlepe a prave šupljine ovog društva ostaju nezakrpljene. Iako jako zvoni to kako je riječ o prvom crtiću o korupciji u BiH, ovo ne treba gledati samo kao crtić nego kao jedan upitnik o tome kakav je naš odnos prema ovoj pojavi koja za sobom na dno vuče sve druge sfere našeg društva‘‘, rekao je Jurič uoči premijernog prikazivanja prve epizode.

Režiju, animaciju i dizajn ‘Obitelji Grabo‘ potpisuju Nikola Galić i Tvrtko Karačić. Autor Glazbe je Ante Galić, za produkciju je zadužena Katarina Marijanović , dok je voditeljica projekta ‘Korupcija je loša stvar‘, u okviru kojeg je nastalo deset jednominutnih epizoda, Anamarija Zadro.

Prvu epizodu serijala ‘Obitelj Grabo‘ pod nazivom ‘Miran san‘ pogledajte na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=IRxbcawrB3A

Uz predstavljanje animiranog filma, u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić , održano je i predavanje na temu korupcije u našem društvu.

Azhar Kalamujić, novinar Centra za istraživačko novinarstvo, prezentirao je kratki film – istraživačku priču o zastupnicima koji su varali državu kako bi iz proračuna naplatili naknadu za odvojeni život.

O političkim, ekonomskim i socijalnim posljedicama korupcije u našem društvu te načinima na koje se boriti protiv korupcije, govorio je Aleksandar Draganić, ekonomski analitičar i stručnjak za pitanja korupcije.

‘‘Osvrnuo bih se na onu staru izreku gdje postoji volja, postoji i način, volja je ta koja implementira i pokreće stanje vezano  za korupciju‘‘, poručio je Draganić.

Projekt je nastao uz podršku organizacije ‘European Endowment for Democracy‘ i vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Dnevnik.ba

 

20. svibanj 2022 12:00