StoryEditor

Predsjednik UEFA-e sutra otvara nove službene prostorije NSBiH

Piše D  /  21.11.2018., 03:11h

Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin posjetit će u četvrtak Sarajevo, gdje će otvoriti nove službene prostorije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Spomenuti projekat dijelom je financiran iz sredstava koja su za NSBiH opredijeljena iz UEFA HatTrick programa, kojim se pomaže realizacija razvojnih projekata svih europskih nogometnih saveza, priopćeno je iz UEFA-e.

UEFA HatTrick program je ustanovljen 2004. godine, pred UEFA EURO u Portugalu, a financira se iz prihoda ostvarenih od organizacije europskih prvenstava. Od tada je u razvoj nogometa investirano više od 1,8 milijardi eura. Ovu pomoć nacionalni savezi su iskoristili da izgrade nove i unaprijede postojeće trening centre i administrativne kapacitete, ali i da financiraju Grassroots i ostale razvojne projekte.

Sustav financiranja funkcionira na bazi četvorogodišnjeg ciklusa. Za realizaciju aktuelnog ciklusa osigurano je 610,5 milijuna eura, odnosno 153 milijuna eura godišnje za razvoj nogometa na teritoriju svih 55 europskih nacionalnih saveza.

- HatTrick je iznimno važan razvojni program. On potvrđuje koliko je UEFA posvećena razvoju europskog nogoemta, i da ta posvećenost doseže mnogo dalje od reprezentativnih i klupskih natjecanja - ističe Čeferin.

- Vjerujemo da je rast i razvoj nacionalnih saveza apsolutni preduvijet koji mora biti ispunjen da bi nogomet ostao održiv, uspješan i svima dostupan - dodao je.

Tijekom prethodnih godina, značajan dio sredstava iz HatTrick programa bio je opredijeljen za projekat nacionalnog trening centra u Zenici. Ovaj sportski kompleks sadrži terene s prirodnom i vještačkom podlogom, te optimalne uvijete za pripremu sportista, što potvrđuju i rezultati koje Bosna i Hercegovina bilježi na reprezentativnoj razini.

- Ideja o izgradnji Trening centra postojala još od 2000. godine, ali je izvedbeni projekat urađen tek 2008. godine. Za izgradnju su izdvojena sredstva kroz HatTrick I projekat (1.950.000 eura) i HatTrick II (2 milijuna eura), pa je centar otvoren u rujnu 2013. godine - kaže predsjednik NSBiH Elvedin Begić.

- Uspješno su realizirani i projekti izgradnje mini terena za ustanove za osobe sa posebnim potrebama na osam lokacija, a većinu financijskih sredstava za izgradnju osigurala je upravo UEFA. Europska krovna kuća nogometa podržala nas je i na projektu poboljšanja infrastrukture na stadionima Premijer lige BiH, kao i na unapređenju infrastrukture na stadionu "Bilino polje" na kojem naš nacionalni tim rijetko gubi utakmice. Bez sredstava iz HatTrick programa bilo bi gotovo nemoguće otvoriti novu administrativnu zgradu Saveza, na čemu smo neizmjerno zahvalni UEFA-i - dodao je.

Nova Kuća nogometa u Sarajevu omogućit će administraciji optimalne uslove za rad i implementaciju ovih strategija, što će imati pozitivan efekat na nogomet u Bosni i Hercegovini u godinama koje dolaze.

- Sretni smo što podrška pružena kroz HatTrick program daje pozitivne rezultate - zaključio je Čeferin i čestitao Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine i predsjedniku Elvedinu Begiću na kvalitetnom radu, kako na terenu, tako i van njega.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:32