StoryEditor

Posada potonule podmornice par tjedana prije pogibije snimila video koji izaziva suze

Piše D  /  27.04.2021., 08:04h

Indonezijska mornarica objavila je potresan video koji prikazuje članove posade potonule podmornice kako zajedno pjevaju. Snimka je nastala nekoliko tjedana prije tragičnog potonuća, a na njoj mornari i kapetan zapovjednik Heri Oktaviana uz pratnju akustične gitare pjevaju indonezijski hit "Sampai Jumpa", što u prijevodu znači - vidimo se kasnije.

- Nisam spreman na to da mi nedostaješ, a nisam spreman ni živjeti bez tebe. Želim ti sve najbolje - pjevali su članovi posade.

- Video je napravljen kao oproštaj od zapovjednika podmorničkog broda koji je trebao napustiti tu dužnost - rekao je vojni glasnogovornik Djawara Whimbo novinskoj agenciji AFP, prenosi Jutarnji.hr.

Dužnosnici su u nedjelju potvrdili da je podmornica KRI Nanggala, koja je u srijedu potonula blizu obale Balija, pronađena na morskome dnu razbijena u tri dijela. Sva 53 člana posade preminula su. Podmornica je sudjelovala u torpednoj vježbi neposredno prije nego što je nestala, a razlog njezina potonuća još nije jasan. Podmornica izrađena u Njemačkoj bila je stara više od 40 godina, ali mornarica tvrdi kako je bila temeljito preuređena 2012.

Mornarica je u međuvremenu izvijestila kako planira izvući podmornicu i tijela mornara. Olupina se nalazi na dubini od najmanje 800 metara, a stručnjaci kažu da će im za operaciju izvlačenja biti potrebna specijalna oprema.

- Analizirat ćemo podvodne fotografije i videozapise kako bismo odlučili koja će se tehnologija koristiti - rekao je prvi admiral Julius Widjojono, a prenosi BBC.

- Ovu posadu činili su najbolji domoljubi Indonezije... Zemlja će ih nagraditi dodjeljivanjem zvjezdane medalje za zasluge, a vlada će također sponzorirati obrazovanje njihove djece sve dok ne dobiju diplome - obećao je Joko Widodo, predsjednik Indonezije.

Ožalošćeni rođaci u ponedjeljak su se okupili na Baliju kako bi odali počast poginulim članovima posade.

- Sina smo već dali vladi... Sad se nadamo da će nam ta ista vlada vratiti njegove posmrtne ostatke - izjavio je Wayan Darmanta, ujak mornara Gedea Kartike.

Dnevnik.ba

27. studeni 2022 12:55