StoryEditor

Ponosni smo jer smo stvorili kinematografiju u Širokom Brijegu

Piše D  /  23.08.2018., 08:08h

Sinoć je u Širokom Brijegu prikazivanjem dokumentarnog filma ‘Sestre‘, započeo je 19. Mediteran Film Festival.

Program otvaranja krenuo je u 21 sat na otvorenom kinu u središtu grada, a otvaranje je privuklo oko 1000 gledatelja; zaninljivo je to što je projekcija istovrenena išla u kino prostorijama, kao i u vanjskom kinu.

Emotivan trenutak bio je taj što su se na hercegovačkoj premijeri filma pojavile same sestre, protagonistice ovoga filma.

Sestre Čuljak su iskazale zahvalnost zbog toga što ih Širokobriježani nisu zaboravili nakon toliko godina 

Redatelj filma Zdenko Jurilj je rekao da se radi o njihovom pogledu na ono što su sestre doživjele. 

- Ovo je naš pogled na život sestara, naš prikaz psihologije tih dana, koje su one provele zatočene u provaliji te zime, rekao je Jurilj.

Tomislav Topić, direktor MFF-a kazao je da je publika pokazala velik interes za film o sestrama Čuljak unatoč tomu što je sarajevska premijera bila svjestska premijera. Topić je kazao i da je film već zapažen i među nekim stranin festivalima, a dobio je i nekoliko pozivnica za sudjelovanje.

- Trudimo se napraviti domaći film. Jedini smo iz BiH koji su ove godine imali dokumentarni film u glavnom programu SFF-a. Ponosni smo da smo stvorili kinematografiju u Širokom Brijegu, rekao je Topić.

U programu u konkurenciji prve festivalske večeri prikazani su španjolski dokumentarac "Borba s bikovima" redatelja Jaimea Alekosa i film ‘Babilon ljubavi moja‘ talijanskog redatelja Pierpaola Verdacchia.

Festival traje od 22. do 25. kolovoza, a kako su organizatori istaknuli, osim stranih ambasada i vlada te sponzora, velike svjetske korporacije poput britanskog HBO-a su prepoznale važnost festivala

I.C. / Dnevnik.ba

28. travanj 2024 21:24