StoryEditor

Pecara - izvor talenata: Čak devetorica braće nosili su hrvatski dres

Piše D  /  13.06.2021., 12:06h

Dosta je braće u svijetu obilježilo svijet sporta, a posebice košarkaškog. Dovoljno je spomenuti španjolski NBA dvojac Paua i Marca Gasola, Hrvate Dražena i Aleksandra Petrovića itd. Međutim, malo je tko na ovdašnjim prostorima kao Široki, višestruki košarkaški prvak Bosne i Hercegovine, dao čak desetoricu braće, od kojih su gotovo svi obukli i majicu reprezentacije Hrvatske, piše Večernji list BiH.

Sve počelo s braćom Barać

Nakon igračkog stasavanja i razlike u godinama, često su igrali u različitim klubovima. Sve je počelo sa Stankom i Borisom Baraćem. I jedan i drugi igrali su za sve izabrane vrste reprezentacije Hrvatske, dok je stariji brat Stanko bio i 2007. godine na NBA draftu, nastupao na Olimpijskim igrama u Pekingu, ali relativno rano prestao je s aktivnim igranjem. Osim Stanka Baraća, svi ostali su aktivni igrači, neki u zrelim godinama, a neki tek pred punom igračkom afirmacijom. Darko i Jure Planinić također su nosili majice hrvatske izabrane vrste, a stariji Darko, uz sve mlađe uzraste te seniorske reprezentacije, sudjelovao na Olimpijskim igrama u Brazilu 2016. godine kada je Hrvatska stigla do četvrtfinalq. Mlađi brat Jure perspektivni je i pouzdani košarkaš ovogodišnjeg hrvatskog prvaka Zadra.

Braća Ramljak posebna priča

Posušani Tomislav i Ivan Ramljak u ozbiljni košarkaški svijet krenuli su iz Širokog. Stariji Tomislav dobro je krenuo pa se povukao, a sada igra za Posušje u kojem je i naučio prve košarkaške korake. Ivan je napravio ozbiljnu karijeru, a ako im se pridoda i nešto mlađi brat Marko, teško će se na ovim prostorima naći toliko braće s uspješnom profesionalnom karijerom. Za razliku od Tomislava i Ivana, Marko nikada nije nosio majicu Širokog. Trenutačno su aktualni Mateo i Dario Drežnjak. Mlađi Mateo standardni je hrvatski reprezentativac, dok je Dario povremeni. Dario je ponajbolji igrač Širokog, dok je Mateo uspješan u Ciboni. Najmlađa braća ponikla u Širokom su Mile i Josip Čović. Mile je od prošle godine član Zrinjskog, dok je Josip iz juniorskog sastava prešao u seniorsku postavu Širokog, piše Večernjak.

Dnevnik.ba

24. listopad 2021 16:53