StoryEditor

Od riječi do riječi: Što je Rumunj rekao i zašto su igrači odbili nastaviti utakmicu

Piše D  /  09.12.2020., 10:12h

Četvrti suci inače su u potpuno drugom planu na nogometnim utakmicama, no potez Rumunja Sebastiana Colțescua (43) u ogledu PSG-a i Basaksehira u utorak na Parku prinčeva udarna je vijest u svim svjetskim medijima.

Španjolska televizija Movistar otkrila je što se točno dogodilo i što je rečeno. Sve je počelo nakon što je pomoćni trener turske momčadi, Kamerunac Pierre Webó (38), isključen zbog prigovora.

- Ovaj crni (negro). Pogledaj koji je. Nije smio reagirati na takav način - rekao je Coltescu glavnom sucu Ovidiuu Hateganu.

Izazvalo je to buru kritika s Basaksehirove klupe, a najglasniji je bio napadač Demba Ba (35).

- Zašto ga zoveš "negro"? Zašto ga zoveš negro - ponavljao je Senegalac.

- Između sebe razgovaramo na rumunjskom - pokušao mu je objasniti Coltescu.

- Kad govoriš o nekom bijelcu, govoriš li onda da je bijelac - pitao je Demba.

Igrači obiju momčadi uključili su se u raspravu.

- Ako je četvrti sudac to rekao, mora ići - kazao je Kylian Mbappé.

- On (Webo, op.a.) ništa nije rekao. Tvoj pomoćnik rekao je "negro" i pokazao si mu crveni karton - rekao je Okan Buruk, trener turske momčadi.

- U Rumunjskoj "negro" se odnosi na boju kože, kao tamnoputi igrač, a mi između sebe razgovaramo na rumunjskom - ponavljao je Coltescu.

Glavni sudac vidio je da nema previše izbora.

- Idemo u svlačionice na 10 minuta, zaustavit ću utakmicu. Ovo je izvanredan slučaj. Poslije ćemo nastaviti ako igrači budu htjeli - objašnjavao je Hategan trenerima.

No nisu se vratili. Utakmica se nastavlja u srijedu od 18.55 s novom sudačkom postavom koju predvodi Nizozemac Danny Makkelie. Pomoćnici su Nizozemac Mario Diks i Poljak Marcin Boniek, a četvrti sudac Poljak Bartosz Frankowski. Uefa je o nezapamćenom slučaju u nogometu otvorila veliku istragu, prenose 24sata.hr.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 03:04