StoryEditor

Nuncij Pezzuto slavio Misu u povodu osme obljetnice pontifikata pape Franje

Piše D  /  14.03.2021., 12:03h

U koncelebraciji je bilo 11 svećenika među kojima savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi Amaury Medina Blanco, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije Slađan Ćosić i generalni tajnik BK BiH Ivo Tomašević. Na Misi je sudjelovao veći broj redovnica raznih družbi te bogoslovna zajednica predvođena poglavarima, a bogoslovi su animirali liturgijsko pjevanje uz orguljsku pratnju vlč. Marka Stanušića, javila je KTA.

Prije početka Svete mise pozdrav nunciju Pezzutu, nadbiskupu Vukšiću, biskupu Komarici, svećenicima, časnim sestrama, bogoslovima i svim nazočnim uputio je kardinal Puljić. Posebno je pozdravio apostolskog nuncija nazvavši ga desnom rukom Svetoga Oca u Bosni i Hercegovini te mu čestitao na počasnom doktoratu koje mu je nedavno dodijelilo Sveučilište u Mostaru.

Uvodeći u Misno slavlje nuncij Pezzuto je zahvalio kardinalu Vinku Puljiću, "što je htio i odredio slavlje ove Svete mise u svojoj katedrali da bi proslavio VIII godišnjicu izbora pape Franje za pastira opće Crkve".

- Sjećamo se također njegova apostolskog putovanja u Bosnu i Hercegovinu, kad je imao jednu jedinu postaju upravo ovdje, u glavnom gradu Sarajevu. To je pohod koji je sigurno učvrstio usku osobnu povezanost s papom Franjom, kao što je prije toga bilo s Ivanom Pavlom II u njegova dva putovanja, vrlo značajna za poznate prošle ratne događaje u ovoj zemlji. U ovoj prigodi želimo uputiti Gospodinu svoju zahvalnu pohvalu za dar koji je učinio svojoj Crkvi i, u isto vrijeme, svojom zagovornom molitvom podržati osobu i djelo koje je vršio papa Franjo u korist mira, bratstva i solidarnosti prema siromasima - kazao je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini.

Kardinal Jorge Mario Bergoglio izabran je za papu 13. ožujka 2013. na konklavama poslije odreknuća pape Benedikta XVI. Izabrao je ime Franjo te postao prvi rimski biskup u povijesti koji je uzeo to ime. Ujedno on je prvi isusovac izabran za papu, te je ujedno i prvi papa koji dolazi iz Latinske Amerike.

Papa Franjo je 6. juna 2015. pohodio Bosnu i Hercegovinu i njezin glavni grad Sarajevo, te slavio Misu i imao brojne susrete.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 09:10