StoryEditor

NOVI USPJEH MLADE ALETE RAJIČ: Posebno priznanje ASIFA-e za "Prirodni odabir"

Piše Nikolina Lovrić  /  12.10.2020., 10:10h

Već je jednom rečeno kako je dolazak živopisne obitelji Rajič u Neum, nešto najpozitivnije što se ovom gradu u tom poslijeratnom periodu moglo dogoditi.

Pokojni Jurinko, čija se prva godišnjica smrti obilježila prošlog mjeseca, u ovom je gradu kao velikan hrvatskog animiranog filma, pokrenuo skromnu, ali nevjerojatno privlačnu školu crtanja i crtanog filma. Istina, usporedo i u Mostaru; no pokrenuti nešto takvo u Neumu u kojemu se tih godina na crtanje gledalo samo kao na usputnu djetinjariju kojom se na predmetu likovnog nabija prosjek za kraj godine, bilo je revolucionarno. Uskoro su uslijedili i prvi kampovi animacije, a onda i danas međunarodno priznati i poznati Festival animiranog filma.

Jurinkova ostavština za Neum, godinu nakon njegova preranog odlaska je prevelika, i nadati se da će je jednom netko znati istinski valorizirati pa makar jednoj neumskoj ulici, ma i djelu ulice koji gleda tamo na morske sutone,nadjenuti ime po ovom visinom divu, a naravi vječnom djetetu od čovjeka.

No, zašto ovoliki uvod? Zato što je baš ovih dana, jedna od najboljih Jurinkovih umjetničkih kreacija, njegova kćer Aleta, nagrađena prestižnim priznanjem ASIFA-e u kategoriji najboljeg hrvatskog filma na Animafestu u Zagrebu. Na „Prirodnom odabiru“ o kojemu je već toliko puta pisano, i koji je u svojoj kratkoj povijesti već nekoliko puta nagrađivan na najpoznatijim svjetskim festivalima animacije, radila je čitava obitelj.

I upravljačica olovke nad tekstom kojeg čitate, imala je privilegiju pratiti dio razvoja „Prirodnog odabira“ još dok se on rađao u neumskom Studiju tijekom jedne ili čak dvije fjakaste zime.  Tamo iz improvizirane dvorane za crtanje u kojoj smo se godinama okupljali na dva sata odmora i bijega od stvarnosti u grafitnu iluziju. Rijetko imate slučaj obitelji koja može živjeti i voditi nekakav posao zajedno, ali ne znam da je ikad postojala obitelj koja može živjeti, svakodnevno raditi zajedno i poticati se onoliko koliko su se tih dugih mjeseci poticali Rajiči. Poticali, pomagali i svi radili na tome da Aleta crtežima udahne konačnu animu.

Jurinko je otišao, ali svoju je animu ostavio da živi kroz život svoje djece, ali i kroz njihove talente. Možda je čak i najšarenija potvrda tome „Prirodni odabir“ koji očito ima namjeru pobrati sve relevantne festivalske nagrade na polju animacije.

„Prirodnim odabirom“ sve četvero Rajiča svijetu je prezentiralo anamnezu svoje obiteljske privrženosti i talenta Nebesa kojeg su nesebično dijelili godinama, a sama Aleta pokazala kako ni BiH ni Hrvatska ne treba više stidljivo gledati na ostvarenja sa megapotkovanog Zapada, i sanjati kako ćemo i mi jednom tako. Nećemo jednom, Aleta je pokazala da možemo već sada. Biti najbolji.

ASIFA Hrvatske dio je svjetske ASIFA-e koja je kao organizacija animiranog filma osnovana 1960.e godine. Skraćenica je nastala od naziva „Association Internationale du Film d‘Animation“, a sama organizacija ima ogranke u čak 40 zemalja diljem svijeta. ASIFA Hrvatske promovira animaciju kao umjetnost, organizira projekcije animiranih filmova iz cijelog svijeta, umrežava profesionalce iz područja animacije, obrazuje putem predavanja i masterclassova, razvija senzibilitet prema animaciji, surađuje s festivalima, dodjeljuje nagrade i objavljuje publikacije.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 13:00