StoryEditor

Novalić: Iseljavanje? Ništa strašno

Piše D  /  29.07.2021., 17:42h

Završena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine posvećena problemu iseljavanju stanovništva iz Federacije BiH.

O zaključcima će poslanici glasati naknadno, na narednom zasjedanju, a formirana radna grupa je zadužena da zaključke predloži na osnovu stenograma, odnosno cjelokupne današnje rasprave, te ih dostavi vršitelju dužnosti tajnika Doma dva dana prije izjašnjavanja.

Pozvani su relevantni predstavnici vladinog i nevladinog sektora. Premijer FBiH Fadil Novalić, pozivajući se na statističke pokazatelje za period 2010.-2016., ne negira iseljavanje, ali je rekao da ta pojava nema drastične razmjere kakve se predstavljaju u javnosti, kao i da su negativni trendovi nataliteta u FBiH veći problem od tog.

Na opadanje nataliteta, također kao na gori trend od trenda iseljavanja, ukazao je i direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić.

Predstavnici Vijeća mladih FBiH, Instituta za razvoj mladih „Kult“ rekli su, pak, da mnogo mladih ljudi, 65 posto, razmišlja o napuštanju Bosne i Hercegovine jer tu ne vidi dobru perspektivu za daljnji život. Kao osnovne uzroke naveli su lošu ekonomsku situaciju i nemogućnost zaposlenja.

Predsjednik Vijeća mladih FBiH Mato Lončar pozvao je na institucionalno donošenje mjera koje će ublažiti trend odlaska i ponuditi alternativu kako stanovnci, posebno mladi, ne bi razmišljali o iseljevanju kao jedinoj nadi u bolju budućnost.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 22:05