StoryEditor

Nije problem u liderima, nego u trećerazrednim udvoricama koje ih okružuju

Piše Jurica Gudelj  /  24.10.2017., 09:10h

Hrvatima u Bosni i Hercegovini danas je potreban pluralizam, a ne jednoumlje, rekao je predsjednik udruge Hrvatska zvona profesor dr. Marko Tokić. Naime, u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru večeras je održana javna tribina pod nazivom „Jedinstvo ili zajedništvo: Demokracija ili jednoumlje“ na kojoj su govorili dr. Tokić i fra Mario Knezović.

„Danas se jedinstvo stalno potencira među Hrvatima i na njega se poziva. U Hrvate se utjeruje strah a na račun toga se mnogi bogate“, rekao je profesor Tokić govoreći o tomu što se krije iza poziva na jedinstvo.

 

Vlast iz naroda i za narod

On je u svome govoru oštro kritizirao ponašanje HDZ-a BiH koji nastoji zatomiti kritičke glasove unutar hrvatskog nacionalnog bića.

„Opredjeljenje ili istrebljenje je potrošena parola. Mi danas zajedništvo možemo graditi samo na zdravim temeljima, a ono podrazumijeva različitost mišljenja. Nama je danas potreban pluralizam a ne jednoumlje“, rekao je Tokić.

Naglasio je kako je nužno izaći iz sadašnjih pozicija a Hrvatska zvona taj izlaz vide u Hrvatskom narodnom saboru BiH.

„Hrvatska zvona će osuditi sve one koji svjesno pristaju izdati svoj narod i takvi nemaju našu podršku. Ali jednako tako, našu podršku nemaju ni oni koji svjesno zloupotrebljavaju Hrvatski narodni sabor za ostvarenje svojih osobnih ciljeva i ambicija“, istaknuo je Tokić naglasivši kako Hrvati u BiH imaju neotuđivo pravo da im vlast proizlazi iz naroda i za narod.

„Mi ćemo osuditi svako dvolično ponašanje kojemu je cilj zadržati sadašnje stanje“, kazao je.

Tokić je pojasnio kako „zajedništvo“ ne može biti  uvjetovano parolom: ako ste za mene onda je to zajedništvo!

„Ne, to je jednoumlje. Zajedništvo se postiže, a ne nameće. Zajednica i zajedništvo podrazumijevaju različitosti. Mi danas u BiH imamo jednouman i jednopartijski sustav protiv kojeg smo se borili. Tako je podobnost ponovno postala glavni kriterij. Ako se nama dokazanim domoljubima osporava pravo na ‘zvonjavu‘ onda samo zamislite što biva s drugima“, rekao je Tokić aludirajući na izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je proljetos, prije nego su Hrvatska zvona službeno i postojala, već bio rekao kako „zvonjava neće proći“.

Tokić je, pak, javno upitao hrvatske političare kako je moguće da su hrvatski zastupnici u Parlamentu BiH podržali izvještaj o radu Tužiteljstva BiH nakon podignutih optužnica protiv hrvatskih bojovnika iz Orašja.

„Kakva je to politika? To je jednoumlje“, rekao je Tokić.

 

Što su Hrvatska zvona?
Udruga Hrvatska zvona idejno je utemeljena u veljači, a registrirana u lipnju ove godine u Širokom Brijegu. Osnovno je programsko načelo udruge – promicanje vrijednosti Domovinskoga rata, kulturnoga i povijesnoga identiteta hrvatskoga naroda. Udruga je utemeljena radi promicanja vrijednosti Domovinskoga rata, promicanja općega dobra i dobra svakoga ljudskoga bića, promicanja i njegovanja kršćanskoga svjetonazora, moralnih načela i demokratskih vrijednosti, zauzimanja za obitelj i druge društvene vrijednosti, zauzimanja za demografsku obnovu i povratak Hrvata izvan domovine, promicanja mira i suživota s drugim narodima u BiH i diljem svijeta, povezivanja Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvata u Hrvatskoj u gospodarskom, kulturnom, znanstvenom i svakom drugom smislu, očuvanja i njegovanja hrvatske kulturne baštine (usmene i pisane), njegovanja i očuvanja zavičajnih identiteta hrvatskoga naroda, zauzimanja za prava hrvatskih branitelja u BiH i Hrvatskoj, zauzimanja za zaštitu prava obitelji smrtno stradalih zatočenih ili nestalih branitelja.

Udvorice, savjetnici i sekte

Fra Mario Knezović je, pak, citirao papu Franju koji je ovih dana izjavio kako je jednoumlje ubojstvo uma i srca. Jednoumna osoba je zatvorena srca i ona ne može prihvatiti ništa novo.

„Cijele države su danas usklađene s jednoumljem u međunarodnoj zajednici. Države se prisiljava da usvajaju zakone kako bi dobile zajmove i slično. Svaka diktatura počinje jednoumljem. Danas mi niti imamo pravo izbora, niti nam se nudi različitost. Demokracija je danas najmanje loš politički sustav, no to ne znači da je ona dobra. Demokracija je put u kojem moć i predlaže i bira. Da imamo istinsku demokraciju onda bi bio zabranjen politički marketing jer mi danas ne biramo osobe nego slike koje su u medijima stvorene o tim osobama“, rekao je fra Mario te dodao kako je demokracija sluškinja medija, koji su kreatori procesa.

Fra Mario je govorio i odnosu svećenika i politike.

„Zašto bi se fratar miješao u politiku? Kad se to kaže, onda se svećenicima poručuje da se isključe iz politike kao brige o općem dobru i da se zatvore u sakristiju.  No, bilo bi izdaja da se svećenici ne brinu o općem dobru i u tom smislu se moraju baviti politikom“, kazao je.

Kritizirao je i hrvatsku politiku u BiH kazavši kako „Hrvati ne znaju igrati dalje od jedne utakmice“.

„Stalno se iznova u narod utjeravaju strah i prijetnje a nakon toga pojedinci iz svega izvlače korist. Političke stranke danas u kao sljedbe ili sekte – teško je u njih ući a još teže izaći, jer to je ono što stranački lideri traže. Sekta podrazumijeva slijepo slijediti vođu, a danas se iz stranke ne može izaći bez žrtve“, rekao je fra Mario.

Također, naglasio je kako današnji ključan problem nije čak ni u liderima, nego u trećerazrednim udvoricama koji okružuju lidere.

„Sve se mijenja, politike, stranke pa i politički sistemi se mijenjaju – samo udvorice ostaju. Danas su to uglavnom kojekakvi savjetnici. To je jednoumlje! U današnjoj politici nema strasti, ljubavi pa time ni ideja. Nema poniznosti. Današnje vodstvo nije sposobno čuti drugačije mišljenje“, rekao je fra Mario.

Inače, tribina je održana u punoj Galeriji Katarine Kosača, a u publici su bili nazočni predsjednici HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović i HRS-a Slaven Raguž.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 05:16