StoryEditor

Neum: Bogat program povodom punoljetnosti udruge Zvijezda mora

Piše D  /  07.12.2018., 09:12h

Kroz osamnaest godina postojanja, ova u početku mješovita klapa, a danas udruga mladih, postala je pravi kotač pozitivnih promjena u neumskoj Općini. Nećemo pogriješiti ako napišemo, često i najvažniji.

Pod vodstvom nevjerojatnog Maria Solde, mladog čovjeka kojega je valjda sam Bog postavio u Neumu da Neum izvlači iz monotonije i letargije, Zvijezda mora pokrenula je tolike akcije i projekte. Posebno se pritom moraju naglasiti one humanitarnog karaktera, od pomoći potrebitima iz svoje okoline do davanja srca za misiju Kisongo u Africi.

Središnji kulturni događaj Neuma svakako je utjelovljenje Pasije u Velikom Tjednu koje okuplja preko stotinu glumaca, statista, tehničara i time čini ne samo omiljene događanje nego i najzahtjevniji projekt ovog malog grada, opet u režiji Zvijezde Mora.

Nezaobilazno je spomenuti i tradicionalni susret klapa koji svake godine podiže ljestvicu kvalitete i u Neum dovode najpoznatije hrvatske klape, sve zahvaljujući Zvijezdi Mora.

Brojne klape, zborovi, pjevači, stasali su u zagrljaju morske neumske zvijezde. Danas su to mahom odrasli ljudi, zdrave i pozitivne ličnosti koje su nastavile tkati sve ono pozitivno što su primili od Zvijezde Mora u sredinama u kojima danas žive i djeluju.

Ipak, Zvijezda Mora najviše je oplemenila i oplemenjuje Neum, sredinu iz koje je izniknula.

Ona je najvrjedniji promotor Neuma, Zvijezda mora iz njega izvlači ono najbolje što ima i pokazuje svijetu koji se pritom može samo diviti tolikoj količini talenta, volje i snage da se promijeni i ono što djeluje nepromjenjivo.

Od mladih ljudi iz Zvijezde Mora Neumljani, pa onda i svi ostali, mogu samo učiti.

Prvi korak u tome je pogled na obilježavanje njezine punoljetnosti. Kao i sve što su dosad radili, opet nas očekuje nevjerojatno bogat program sa obiljem glazbe i milozvuka. Sve u izvedbi neumskih zvijezda mora.

U nedjelju, 9.prosinca od 20 sati u svečanoj dvorani Grand hotela Neum nas očekuje sat vremena intenzivnog odmora za dušu, potkovanog pjesmom i lijepim riječima. Na pozornici će se, prema riječima prvog lica udruge, Maria Solde, izmijeniti glazbene točke sadašnjih i nekadašnjih članova, malih i velikih zvijezda stasalih kroz osamnaest godina Zvijezde mora.

Osobita pozornost bit će posvećena i duhovnim voditeljima Zvijezde Mora, pa će tako kratke osvrte na rad ove udruge dati neumski župnik don Ivica Puljić, nekadašnji kapelan i svećenik koji je pratio prve korake Zvijezde mora, don Slaven Ćorić, ali i današnji kapelan, don Ante Čarapina, te don Gordan Božić koji je od samih početaka uključen u svaki projekt udruge.

Za kraj Udruga priprema pravu poslasticu za sve okupljene – nastup mostarskog tamburaškog orkestra pod vodstvom maestra Davora Kožula s kojim Zvijezda mora bilježi dugu i plodonosnu suradnju.

Bolji poklon gradu u ovo Božićno vrijeme Zvijezda mora nije mogla dati, Nadamo se da će joj grad zbog kojega postoji, vratiti barem istom mjerom kako bi i dalje mogla sjati iz nepreglednih morskih dubina.

N. Lovrić / Dnevnik.ba

27. travanj 2024 08:26