StoryEditor

Najbolji svjetski stoper gotovo umro 2012. godine, čak je napisao i oporuku

Piše D  /  22.09.2019., 10:09h

Međutim, njegova karijera, i što je još zabrinjavajuće, život, zamalo je završena nakon što se manja bolest pretvorila u vrlo ozbiljnu. Razbolio se nakon utakmice Eredivisie protiv Excelsiora, ali zvaničnici su smatrali kako je to samo obična bolest dok se kasnije nije pojavila upala slijepog crijeva, peritonitis i bubrežna infekcija.

"Virgil je bio bolestan, ali nismo znali u kojoj mjeri. U početku smo mislili da ima gripu. Bio je kod kuće nekoliko dana i bolovao. Otišao je u lokalnu bolnicu, ali nisu uspjeli pronaći ništa pa su ga ponovo poslali kući. Bol se pogoršavala i kada je njegova majka doputovala da ga vidi, shvatila je koliko je situacija loša. Odvela ga je u drugu bolnicu, što se pokazalo ključnim. Bio sam šokiran. Kada se vratio u klub, iz velikog se čovjeka pretvorio u ozbiljnu osobu. Srećom, uspio se prilično brzo oporaviti", rekao je Groningenov rezervni trener Dick Lukkien u intervjuu za FourFourTwo.

Budući da je stanje Van Dijka bilo teško, bio je prisiljen na operaciju koja će mu spasiti život pa je propustio posljednja dva mjeseca sezone kako bi se oporavio. Došlo je i do toga da je Nizozemac pisao oporuku kako bi financijski osigurao majku ukoliko se dogodi najgore.

"Još se sjećam ležanja u tom krevetu. Jedino što sam mogao vidjeti bile su cijevi iznad mene. Tijelo mi je bilo slomljeno i nisam mogao ništa učiniti. U tom trenutku najgori scenariji zvižde oko tvoje glave. Život mi je bio ugrožen. Moja majka i ja smo se molili Bogu i razgovarali o mogućim scenarijima. U nekom trenutku sam morao potpisati neke papire. To je bio svojevrsni testament. Da sam umro, dio novca otišao bi mojoj majci. Naravno, niko nije želio o tome razgovarati, ali to smo morali učiniti. Moglo je biti gotovo", rekao je stoper o događaju iz 2012. godine.

Ozbiljna zastrašujuća stvar, ali na sreću Van Dijk je sve to prošao i prerastao u jednog od najboljih stopera u svjetskom nogometu te bi u ponedjeljak mogao biti proglašen i najboljim igračem svijeta na FIFA-inim nagradama.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 09:21