StoryEditor

Muž u politici, žena u zdravstvu: Izetbegovići ne znaju bez samovolje!

Piše D  /  03.08.2017., 12:08h

Ono što je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u ponedjeljak u službenom odgovoru agenciji Patria nazvala „tračem“ u praksi se pokazalo unaprijed smišljenim planom koji se u tajnosti provodio u djelo. Sa čela Klinike za ortopediju i traumatologiju smijenjen je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, vrhunski stručnjak za područje ortopedije.

Očekivalo se da će njegova smjena proći u tišini kao što je to bio slučaj sa više od 40 doktora koji su smijenjeni ili otjerani iz najveće bolnice u BiH. Direktorica Izetbegović ne miruje čak ni nakon brojke od desetak profesora koji su napustili KCUS.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović o svojoj smjeni saznao je od medija. Kolege iz ove Klinike pružile su javno podršku i potpisale dokument u kojem se protive novom ustroju Klinike koji je odobrio Upravni odbor KCUS-a. Jasno je da je to učinjeno s ciljem smjene dr. Gavrankapetanovića. Brojni doktori kojima je nuđena ova pozicija odbili su preuzeti funkciju.

Jedna od najvažnijih klinika KCUS-a ovim potezom direktorice Izetbegović i podređenog joj UO (predsjednik UO je Jasmin Kapetanović, kućni prijatelj Izetbegović i vlasnik apoteka Dina u koje se šalju pacijenti s KCUS-a da kupuju lijekove i druge potrebne medicinske materijale, a za šta se refundira novac iz ZZO KS) oslabljena je smjenom rukovodioca. U pitanje se dovode i brojni započeti međunarodni projekti. Štetu u svemu ovome dugoročno će pretrpjeti KCUS.

Dr. Gavrankapetanović je u izjavi za N1 kazao da „sve traje posljednje dvije godine“.

- Za nas kirurge šefovska mjesta su nebitna, međutim, osobno mi smeta pokušaj poniženja na pravdi Boga. Ne dirajte nam ponos i dostojanstvo – kazao je ugledni stručnjak.

Među kolegama koji su pružili podršku i usprotivili se ovakvom ponižavajućem načinu smjene je i dr. Mirza Biščević. Također, ne slaže se ni sa novim ustrojem Klinike što će se odraziti i na pacijente.

- Prije rata u Sarajevu je bilo tri puta više ortopeda nego sada. Prosjek godina nas ortopeda je 52 godine, mi nismo mladi, ali jako smo zauzeti, zaposleni i svojim dodatnim angažmanom i trudom kompenziramo sve nedostatke, ne dižemo prašinu, završavamo svaki problem. Ne volimo izlaziti u javnost, pogotovo ne s nekim stvarima koje nisu afirmativne i mi ćemo se jako dobro organizirati na najbolji način kad su u pitanju medicinske stvari i ono što najmanje tražimo jeste da, ako nam se ne pomaže, da nam se ne odmaže – kazao je dr. Biščević za N1.

I dr. Senad Maksić potpisnik je pisma podrške, a o odlasku kadrova sa KCUS-a kaže:

- Šteta je sigurno velika za Klinički centar, za Kanton, za državu, ali odlazak ljekara i medicinskog osoblja je jedan problem koji će se morati najozbiljnije shvatiti. Ukoliko se ne pristupi rješavanju tog problema na pravi način, mi se možemo suočiti sa posljedicama koje mogu biti vrlo, vrlo teške.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 17:42