StoryEditor

Mostar: U subotu izložba "Akt života" akademskog slikara Vilima Parića

Piše D  /  25.11.2020., 02:11h

Izložba je dio reduciranog programa ovogodišnjeg festivala Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće 2020. Parić će se predstaviti s dvanaest radova iz najnovijeg ciklusa Akt života.

Molimo vas da se u cijelosti pridržavate propisanih epidemioloških mjera, priopćio je organizator.

Akt života

Ljepota umjetničkog rada ne leži samo u ostvarenim vizualima i konstrukciji preusmjerene estetike već i u procesu stvaralaštva jednog umjetnika, o njegovom intimnom doživljaju životnosti, i teškom putu  kako bi postigao svoj cilj.  

Kontinuirano pojavljivanje vuka u Parićevim vizualizacijama, čoporativnog ali i usamljeničkog bića, idealna je personifikacija jedne od dualnosti u egzistencijalnom programu čovjeka – pitanje socijalizacije ili isključenosti iste. Mistična prezentacija važnih životnih sekvenci ovdje pribjegava u autoru svojstvene konstrukcije binarnih suprotnosti poput onih dobro - zlo, tama - svjetlo, pozitiv - negativ, artificijelnost-prirodnost te izvjesnost-neizvjesnost. 

Senzibilnim pristupom temi obitelji autor ostvaruje prizore amblematičnog rezorta dok s druge strane bez gravitacije egzistira pozornica za igru u dubokom mračnom ambijentu. Propitujući estetiku varijacijama u gradaciji akromatskih geometrijskih i organskih oblika eksperimenti u spreju postaju predstava o čovjeku kao o misli kojom je zaokupljen. Jasno je kako u semantičkom smislu autor ostavlja tragove koji insinuiraju relacije te osobne transformacije i metamorfoze pa tako nastaje dosje koji se tiče akta života. U vrtložnoj kompoziciji uzoraka Parić uspostavlja kontakt s novonastalom tvari, a osjećaj za kvalitetu tona pospješuje pojavnost minimalističkog izraza u kojem entropijska eksplozija iz konzervirane mase odgovara sjaju estetike oštećenih crno-bijelih fotografija. Integracija perspektive bez puno korekcije odvija se u aktivnosti organskih ploha ispred i iza linije trokuta čime kompozicija  zadobiva identitet dramatične montaže. Opažanje i mišljenje ostaje konstantno i stabilno dok se iz prizora u prizor na organičkim i geometrijskim oblicima izmjenjuju količine tereta nanesenog materijala, pa negdje u prvi plan izlazi gusta tamna smjesa dok u drugima opstoji prozračna i lebdeća asocijacija rijetkog materijala. O identitetu prikazanog jasno svjedoče nazivi djela, a kompletnost ciklusa ogledava se u repetitivnim uprizorenjima dominirajućeg motiva te u dosljednosti u izvedbi.  

U krajnjem promatranju inkorporacije u tehničkoj izvedbi činjenična je blaga tendencija  mentalističkom pristupu i ustupanje prostora spiritualnom i mističnom čemu najviše pridonosi  prisutnost linčevske estetike teatra i zastora u koegzistenciji s raspršenim svjetlom u tami.  

Ovaj zaokruženi likovni eksperiment mogućnost je koja je u čovjeku urođena od iskona – moć direktnog upravljanja danim vremenom, pogled na prošlost kako bi osjetili budućnost, umijeće mirovanja i radovanje dok se gubimo u osobnim procesima.  

Vilim Pirić

Vilim Parić rođen je 10. 5. 1987. u Travniku. Srednju školu završio je u Čitluku 2006. godine, a magistrirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu u klasi profesora Ante Kajinića. Trenutno pohađa doktorski studij „Ars sacra“ na istoimenoj akademiji na Širokom Brijegu. Do sada je imao jedanaest samostalnih izložbi te je izlagao na pedesetak skupnih izložbi. Član je ULUBIH-a od 2013. godine. Član je također DHLU u FBiH. Sudionik je brojnih likovnih kolonija i simpozija. Autor je likovnih rješenja za devet poštanskih markica HP Mostar. Dobitnik je stručne nagrade za slikarstvo Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke 2010. godine. Dobitnik je također prve nagrade na natječajnoj izložbi „Različitost i uključenost“ u organizaciji Franjevačkog muzeja i galerije na Širokom Brijegu 2020. godine.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 21:55