StoryEditor

MOSTAR Osvijestimo da osobe s invaliditetom žive s nama svaki dan

Piše D  /  03.12.2019., 03:12h

Radoslav Dodig, djelatnik Caritasa hercegovačkih biskupija te voditelj jedne od radionica za osobe s invaliditetom za Dnevnik.ba je kazao kako je cilj današnjih aktivnosti osvijestiti u društvu da osobe s invaliditetom žive među nama svaki dan.

„Nije dovoljno da ih se sjetimo samo jedan dan u godini, nego svijest o tomu moramo imati tijekom cijele godine. Ovim putem želimo prenijeti javnosti poruku da osobe s invaliditetom imaju svoja prava koja su zajamčena konvencijom o ljudskim pravima prema svim osobama, gdje i oni nisu izuzeti“, rekao je Dodig.

Druga stvar koju je naglasio je da osobe s invaliditetom imaju mnoge potencijale. Dodaje kako se društvo u odnosu prema osoba  s invaliditetom primarno fokusira na ono što oni ne mogu učiniti a ne na ono što mogu.

„Na nama je kao društvu da te potencijale prepoznamo i da na njima gradimo suradnju te da izvučemo njihov maksimum. Pozivamo sve one koji to žele da kupnjom rukotvorina pomognu naš rad jer smo prisiljeni na taj način prikupljati sredstva kako bismo samofinancirali naš rad, budući da većina ovih udruga i ustanova koje se danas predstavljaju nisu korisnici proračuna ni na jednoj razini“, rekao je Dodig.

Centar za djecu i mlade s posebnim potrebama Los Rosales javna je institucija u kojoj se trenutno educira, obrazuje i rehabilitira oko 130 korisnika.

„Imamo korisnika od dvije do 50 godina starosti s različitim vrstama teškoća. Svakoga dana imamo neke aktivnosti te se nadam da će javnost imati malo više sluha za osobe s posebnim potrebama“, izjavila je Lejla Lemić, suradnica centra Los Rosales.

Adisa Lepara, volonter udruge osoba s intelektualnim poteškoćama Sunce iz Mostara kaže kako su članovi ove udruge izložili radove koje su radili uz pomoć asistenata.

„Za danas smo pripremili razne kolače, čestitke, slike te još mnogo toga. Zadovoljni smo današnjim odazivom građana Mostara“, rekla je Lepara.

Studenti Edukacijske rehabilitacije Sveučilišta u Mostaru također su dali doprinos današnjem danu. Posjetiteljima su danas prikazali različite asistivne tehnologije kao i naočale koje predstavljaju različita oštećena vida te tehnike bijeloga štapa. Njihov štand informirao je građane tko su to edukacijski rehabilitatori te što oni rade.

Organizatori događaja su Dom zdravlja Mostar – Centar za mentalno zdravlje Mostar, Centar Los Rosales, Udruženje Ružičnjak, Udruga Vedri osmijeh - Mostar, Udruženje Sunce, Rehabilitacijski centar Sveta Obitelj, Caritasova radionica Nazaret, Socijalno poduzeće RAD-DAR d.o.o. Mostar, Udruga za Down sindrom Mostar, Osnovna škola za djecu s posebnim potrebama Mostar, Caritasova radionica Emanuel, Socijalno poduzeće VedriMo d.o.o. Mostar, Udruga In Spe - Mostar.

Matias Zečević / Dnevnik.ba

29. travanj 2024 04:30