StoryEditor

Majka snimila sina u agoniji: Obitelj živi horor zbog droge koja se legalno prodaje

Piše D  /  10.11.2018., 08:11h

Simptomi poput napadaja sličnih epileptičkim, potpune dezorijentacije, halucinacije i pjene na ustima posljedica su legalne droge koja to službeno nije, a s njima se bori obitelj Vidović već godinama, piše Dnevnik.hr.

Sin je punoljetan i odbija pomoć, a nalaze ga onesviještenog po parkovima, klupama, cestama. Odbija priznati da ima problem, a očajni roditelji ne znaju što više učiniti. Priznaju da je njihov sin ovisnik i mole odgovorne da zabrane otrov koji truje našu djecu.

Njegova majka, Ankica Vidović kaže da to više ne može gledati, da se osjeća nemoćno jer ne zna što napraviti. “Dođu vam liječnici i molite samo da se nešto učini, ali nitko ništa ne poduzima u vezi toga”, svjedoči majka.

Sin ne želi razgovarati o svom problemu jer tvrdi da ne postoji

Kucali su na sva vrata, ali nisu dobili potrebnu pomoć te je bijesna i očajna majka odlučila ispovijediti s čime se nosi cijela obitelj u posljednje dvije godine. “On ne zna, on nije svjestan da smo mi kraj njega, da ga mazim, da ga ljubim, da ga molim da otvori oči, i da govorim ‘sine, otvori oči‘”, govori majka.

U vrijeme razgovora roditelja s ekipom Provjerenog, njihov je punoljetni sin spavao, a kad se kasnije probudio nije želio govoriti o svome problemu te je tvrdio da on ne postoji.

Roditelji svaki put pozovu hitnu i policiju, odvezu ga na psihijatriju, a nakon što se smiri, pobjegne. Naime, punoljetan je, sam odlučuje i nitko mu to ne može zabraniti, a situacije se ponavljaju te su roditelji u strahu od najgoreg.

Lako ih je nabaviti jer koštaju do 100 kuna

“Zvali su, rekli su da je mrtav, da su ga pronašli mrtvog. Ne mogu sad ni funkcionirat normalno. Suprug je došao po mene i mi smo sjeli u auto. Tolikom brzinom smo jurili, znači ugrozavali svoje živote i tuđe, razumijete?”priča majka.

“Kad smo ga vidjeli gdje leži, liječnici oko njega, policija, ja sam iz vozećeg auta izletjela van. Ja sam trčala preko ceste. Nisam gledala ide li auto ili ne. Ja sam mislila da je mrtav. Ako ste roditelj, ne dao vam Bog da ikad doživite”, dodaje.

Osvježivače je lako nabaviti, koštaju najviše do 100 kuna, a moguće ih je nabaviti i u manjim, jeftinijim dozama pa je lako početi i navući se, ali je teško prestati.

Ovisnici o ovim supstancama također agresivni i glasni

Anonimni sugovornik i njegova majka zbog ovisnosti su ostali bez stana. Sin je ispričao kako su živjeli kao podstanari u stanu  te su iz njega izbačeni zbog učestalog dolaska policije, razbijanja po stanu, dernjave i svađe oko novca pa je vlasnica stana došla provjeriti što se događa te imala što za vidjeti. “Završili smo u kući. Bez struje i vode”, dodao je.

Nasreću, tvrde Ankica i Dragan Vidović, agresivnih ispada njihovog sina prema njima nije bilo, a kažu da je dobar i vrijedan, ali očito ne zna prestati pa više ne znaju što bi, piše Dnevnik.hr.

Ministarstvo zdravstva krenulo je sa javnom raspravom oko izmjena zakona o zlouptrebi droga. Iz Ureda za suzbijanje droga podašnjavaju da će se novim zakonom stvari ubrzati i omogućiti ministru, u slučaju sumnje da se radi o psihoaktivnoj tvari, momentalno izuzimanje i povlačenje s tržišta na najviše godinu dana dok se ne utvrdi koliki je rizik od takve tvari.

Potrebna je zabrana njihove legalne prodaje

“Bit će zabranjen i uklonjen iz prodaje i svaka osoba koja će prodavati takvu tvar biti će kažnjena s kaznom najmanje od 100 tisuća kuna ”, pojašnjavaju iz Ureda za suzbijanje droga.

Roditelji Ankica i Dragan dvojili su oko toga trebaju li o tome govoriti javno ili anonimno, ali kažu da njihov problem ionako svi bližnji znaju, a njihov je cilj upozoriti i apelirati da netko nešto poduzme kako bi se barem uvela zabrana legalne prodaje tih supstanci, a time i onemogućila veća dostupnost.

Prodaja se sve više seli na internet

Premda se trgovine koje su nudile legalne droge, poput Spicea, mahom zatvaraju, u nekim dijelovima zemlje i dalje nude isti otrov, pod deklaracijom osvježivača zraka, a prodaja se sve više seli na internet.

Institucije obećavaju da će se obračunati s ilegalnom prodajom opijata, a obitelji ovisnika upozoravaju da čitate, razgovarate i pitate, kako ne bi bilo prekasno jer bitka s ovom ovisnošću je iznimno duga i teška.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 16:02