StoryEditor

Kvaliteta iz BiH: Kupreški sirevi osvojili Beograđane

Piše D  /  29.07.2021., 16:09h

Više od stotinu vrsta sireva ovogodišnje, pete izložbe Balkanskoga festivala sira brzo je uvjerila posjetitelje da su kačkavalji, trapisti i parmezani kakve znamo izašli iz mode, jer gastronomski mliječni univerzum nudi nesvakidašnje kombinacije sastojaka.

“Oduševila me je čokolada rolana u kozjem siru. Ovaj neobični par zapravo predivno funkcionira – pomalo gorki ukus tamne čokolade stapa se sa slatkastim kozjim sirom, smirujući čak i njegov jaki mliječni miris. Zvuči luckasto, ali zaista je ukusno“, rekla je jedna oduševljena Beograđanka za ‘Blic’.

Iz Svrljiga stigao je i belmuž – pastirski specijalitet od mladoga sira i brašna, a među najboljim sirevima Festivala našli su se čuveni Livanjski sirevi, kako sa biberom i limunom tako i sa smokvama. Prazne tacne otkrile su još jednu tajnu – Beograđani se nimalo ne plaše probati i kući odnijeti pljesnjive sireve, opojnoga mirisa.

U nedjelju navečer proglašeni su i najbolji sirevi ove izložbe. Treće mjesto osvojio je kozji sir Carpe diem, drugo mjesto pripalo je tešanjskom siru Zlatna kap, a pobjednički sir je kupreški sir, prenosi Kupreški radio.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 11:45