StoryEditor

Koje uvjete moraju ispuniti Zrinjski, Sarajevo, Željezničar i Borac?

Piše D  /  27.07.2020., 08:07h

- To je protokol koji obuhvaća apsolutno sve aspekte organizacije utakmica u ovakvim uvjetima  – predviđa sve higijenske, epidemiološke i organizacijske mjere, koje do sada nikada nisu bile primjenjivane, rekao je Branko Latinović, glasnogovornik Nogometnog saveza Crne Gore, za TV Vijesti. 

Protokol UEFA-e predviđa obvezna testiranja svih sudionika, a pod posebnom pažnjom bit će, naravno, rezultati testova igrača i članova stručnih stožera na koronavirus.

- Igrači će biti testirani najkasnije tri dana pred odigravanje utakmica. Testovi se mogu raditi i na dan utakmice, ali da rezultati budu gotovi najkasnije šest sati prije početka. Na osnovi rezultata testova odlučit će tko može nastupiti na utakmici pod organizacijom UEFA-e, rekao je Latinović. 

Igrači i treneri su u prvoj skupini po važnosti za testiranje, u drugoj su službena lica, a u trećoj osobe koji su potrebne u organizaciji, ali koji nisu u izravnom kontaktu s osobama iz prve dvije skupine. Dakle, procedura je jasna, ali pitanja je mnogo – prvo je: što ako igrač ili igrači budu pozitivni na koronavirus, kakav je njihov tretman. 

- Zaraženi igrač se stavlja u izolaciju i tretira se kao ozlijeđeni igrač. Dakle, nema prekida natjecanja, ne sprječava se putovanje tima na gostovanje… Taj igrač se izuzima s liste, ostaje kod kuće, ako ekipa putuje, a ako igra na domaćem terenu, izolira se od ostatka tima, objašnjava glasnogovornik Nogometnog saveza Crne Gore .

Jasno je da je državna regulativa važnija i jača od UEFA-ine, tako da razgovori na ovu temu tek predstoje, uz sudjelovanje više aktera – nogometnih saveza, vlada, zdravstvenih institucija i UEFA-e.

- UEFA je u komunikaciji s vladama svih zemalja, barem posredstvom zdravstvenih ustanova. UEFA je obaviještena kakva je situacija u svakoj zemlji, o svim mjerama, i na osnovi toga sklapa sliku o tome što je moguće primijeniti u svakoj državi posebno i u svim državama, otkriva  Latinović. 

Restrikcije u putovanjima su, također, ozbiljna prepreka, posebice u zemljama koje nisu članice EU.

- Za klupska natjecanja UEFA ostavlja mogućnosti igranja utakmica na neutralnom terenu. I to je opcija koja se može primijeniti ako susret ne može biti odigran ni u jednoj ni u drugoj zemlji - zaključio je glasnogovornik Nogometnog saveza Crne Gore.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 10:26