StoryEditor

Kiseljak proslavio Dan općine

Piše D  /  30.07.2021., 03:46h

Čestitku za Dan općine Kiseljačanima je, uz ostale, uputio i  dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i HNS BiH te predsjedatelj Predsjedništva BiH, ujedno i počasni građanin Kiseljaka.

Izaslanstvo dužnosnika HDZ BiH najprije se zajedno s domaćinima predvođenim Mladenom Mišurićem- Ramljakom, načelnikom općine Kiseljak, kao i predstavnicima Udruga prouzašlih iz Domovinskog rata polaganjem vijenaca pred Središnjom spomen obilježjem poklonilo uspomeni na poginule hrvatske branitelje. Potom su nazočili Svečanoj sjednici Općinskog vijeća te uveličali svečanost otvaranja novoizgrađenog Grdskog trga u Kiseljaku koji nosi ime znamenitog kneza Radoje. Inače, Dan općine slavi se 20. srpnja u  spomen na prvi pisani trag o postojanju Kiseljaka kao naseljenog mjesta, darovnicu Ugarsko - hrvatskog kralja Bele IV. crkvi Sv. Mihovila donesenu na Splitskom saboru 20. srpnja 1244. godine.

Budući da su svečane sjednice Općinskog vijeća prigoda za ostvrt na realizirane projekte kao i iznošenje budućih planova razvitka, Mladen Mišurić - Ramljak, načelnik Kiseljaka ovog je prigodom spomenuo  mnoštvo infrastrukturnih, obrazovnih i kulturnih kao i projekata u oblasti gospodarstva, realiziranih najvećim dijelom u Radnoj zoni „Dugo polje“. Daljnjim ulaganjima u razvoj gospodarstva, izgradnju infrastrukture,  te obrazovne, kulturne i sportske projekte, namjera općinskih vlasti je osigurati što bolje uvjete za život svim žiteljima ove općine, prije svega mladim, istaknuo je načelnik Kiseljaka. Na očiglednim pomacima u osiguranju boljih životnih uvjeta, predstavnicima općinskih vlasti Kiseljaka u svojim obraćanjima čestitali su i brojni gosti; Denis Ivanović, Željko Turk i Franjo Grubić gradonačelnici Kaštela, Zaprešića i Koljnofa s kojima Kiseljak njeguje pobratimske veze, neke dulje i od desetljeća,  potom Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH kao i  Lars-Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u našoj zemlji. Wigmark je u Kiseljak došao na poziv Lidije Bradara, predsjedateljice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, rodom Kiseljačanke. Oduševili su ga projekti realizirani i koji se planiraju u Kiseljaku ali i kulturni program u kojemu su se našla i djela europskih klasika te općenito nastojanja za očuvanjem kulture i identiteta naroda koji žive u Kiseljaku. Uz veleposlanika Wigemarka, svečanosti u povodu Dana općine Kiseljak, nazočio je i Ivan del Vechio, veleposlanik Rpublike Hrvatske u BiH.

Svečana sjednica završila je podjelom općinskih priznanja i plaketa pojedincima, poduzećima i ustanovama koji su dali osobit doprinos razvoju gospodarstva i sporta te unaprijeđenju obrazovanja u Kiseljaku. U kulturnom dijelu programa nastupili su Ana Marija Marić i Bartolomej Stanković koji su uz himnu hrvatskog naroda izveli i nekoliko djela europskih klasika, potom tamburaški sastav HKUD „Fra Karlo Kujundžić“, a prvi nastup imala je i nedavno osnovana ženska klapa „Kiseljački dišpet“. Po njezinu završetku, upriličena je i svečanost otvorenja novoizgrađenog Gradskog trga kneza Radoje, još jednog u nizu projekata zbog kojih Kiseljak s pravom nosi epitet europski.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 22:30