StoryEditor

Kako je Luka Mišetić raskrinkao laži o Hrvatskoj te natjerao Newsweek na promjenu naslova

Piše D  /  28.07.2018., 05:07h

Napadi na Thompsonov nastup i na putovanje s igračima u busu prvo su krenuli od strane pojedinih hrvatskih medija. 

Odmah nakon toga napadu su se pridružili i uglavnom zapadni mediji poput Der Standarda, Financial Timesa i drugih. Ti napadi i nisu bili pretjerano uspješni, jer su sami čitatelji tih listova "poklopili" te članke na Facebooku. Neki su ih čak proglasili i "fake newsom", novim i sve korištenijim izrazom za namjerno puštanje dezinformacija u javnosti koji je s pojavom društvenih mreža sve učestaliji.

Većina tih članaka je pisana na temelju izvora iz Hrvatske ili dopisnika koji imaju nekakve veze s prostorom bivše Jugoslavije, pa je upitna njihova relevantnost i poznavanje situacije u Hrvatskoj. Neki su koristili i Efraima Zurrofa kao izvor, što dodatno daje na argumentaciji o manjkavoj relevantnosti članaka, piše Direktno.hr.

Mišetić natjerao Newsweek na promjenu naslova

Najdalje je u optužbama otišao američki Newsweek, čija je novinarka proglasila Thompsona nacistom te je napisala kako je publika na Trgu bana Jelačića pozdravljala nacističkim pozdravima. Taj članak su i hrvatski portali lijeve orijentacije proglasili najgorom lažnom vijesti s ovog prvenstva što dovoljno govori o kvaliteti tog članka.

No iza priče o Newseekovom članku krije se također zanimljiva priča o odvjetniku Ante Gotovine Luki Mišetiću koji je na Twitteru raskrinkao novinarku Cristinu Mazu koja je napisala članak, ali praktički i natjerao Newsweek na promjenu naslovnicu koja je sada znatno blaža nego u prvoj verziji.

Mišetić je preko Twittera i javno objavio kako je to sve izgledalo. 

Prvo je pozvao ljude na to da podnesu pritužbe Newsweeku:

Otkrio je i kako novinarka Cristina Maza kaže da priča srpsko-hrvatskim jezikom te da je "retvitala" objave u kojoj njen članak hvali Reuf Bajrović. Reuf Bajrović je inače bošnjački političar i aktivist koji je uz Emira Suljagića poznat po antihrvatskim nastupima, ali i po tome što je javno rekao kako hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini ne postoji.

Poslije je Mišetić podijelio i tvit gdje je nabrajaju sve laži Cristine Maze u tekstu:

Na kraju je pokazao i kako je u početku izgledala naslovnica Newseeka, a kako nakon što su on i drugi poslali pritužbe i javno pozvali novinarku na ispravljanje laži. Druga verzija je znatno ublaženija, a novinarka je i interventirala u tekst.

Prvi naslov govori kako je pjevao fašistički pjevač, a publika je pozdravljala nacističkim i ratnim pozdravima:

Drugi naslov je znatno blaži i govori kako je pjevao "nacionalistički" pjevač, te da je dio navijača pozdravljao s ratnim pozdravima:

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 12:50