StoryEditor

KAKAV MEČ! Novak Đoković u velikoj drami slomio Federera i publiku za naslov Wimbledona

Piše D  /  14.07.2019., 08:07h

Prvi tenisač svijeta Novak Đoković osvojio je londonski Wimbledon pobijedivši u finalu legendarnog Švicarca Rogera Federera s 3:2 (7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12).

U fantastičnom teniskom spektaklu koji se igrao skoro pet sati srpski tenisač je na kraju slavio zahvaljujući boljoj igri u tie-breakovima. Sva tri osvojena seta Đoković je dobio u 13. igri

Prvi set je mirno prošao, tek je u četvrtom gemu Federer imao priliku uzeti break, ali Đoković se obranio (2:2) i do kraja su oba tenisača sigurno držala svoj servis. U tie breaku Đoković je bio mirniji i na kraju osvojio set dobivši sa 7:5. Srbin je napravio tri mini breaka, a Švicarac dva.

Drugi set je u potpunosti protekao u dominaciji Federera koji je jednostavno pomeo Đokovića s terena. Čak tri breaka je uradio Federer za sigurno osvajanje seta sa 6:1.

Držao se Novak u trećem setu iako je bilo vidljivo kako je Federer u naletu i Švicarac je nošen podrškom publike sigurno osvajao gemove na svom servisu. To se nije moglo reći za Đokovića koji je imao problema, pogotovo u 10. gemu kada je Federer imao break, odnosno set loptu. No, ponovno se Đoković spasio (5:5) i na kraju odveo set u tie-break, a tamo opet nadigrao Federera i sa 7:4 osvojio set.

Zanimljivo, Đoković je vodio s 2:1 u setovima, a nije imao niti jednu break loptu.

U četvrtom setu ponovno je viđena dominacija Federera koji s dva break dolazi na 5:2, a Đoković je konačno u sljedećem gemu imao brak loptu i oduzeo servis Švicarcu te sigurno osvojio i idući gem. No, to nije previše uznemirilo Federera koji je zadržao mirnoću i odservirao za 6:4 i izjednačenje 2:2 u setovima.

U petom setu, Đoković je imao prvi priliku oduzeti Švicarcu servis u četvrtom gemu kada je imao tri break lopte, ali čudesno je odigrao Federer u tim trenucima i spasio se (2:2). No, zato mu nije bilo spasa na sljedećem njegovom servisu gdje Đoković koristi drugu break loptu i vodi s 4:2. Već u sljedećem gemu Federer odgovara istom mjerom i uzima Novaku servis, a kasnije sigurno osvaja i svoj gema za 4:4.

Do novih uzbuđenja čekalo se do 15. gema kada Federer ponovno vrši pritisak i radi break za 8:7 i ima priliku odservirati za naslov. Ali, kada je najbitnije, ponovno se budi Đoković, spašava dvije meč lopte i fantastično radi break za 8:8 te izluđuje wimbledonsku publiku. Ali, nije izludio Federera koji je pokazao i u 37. godini života kakav je sportaš i koliko još u njemu ima snage. Odolijevao je napadima Đokovića i u nastavku mirno osvajao gemove na svom servisu. Vjerojatno bi se ovaj meč igrao do sutra da nisu promjenjena pravila i da nije uvedes tie break u petom setu ako se dođe do rezultata 12:12 u gemovima.

Dočekao je ponovno Đoković taj tie break i ponovno pokazao kakvu glavu ima. Uzima Federeru mini break za 2:1 i sigurno osvaja svoja dva servisa za 4:1. Kasnije je bio ponovno siguran na svojim servisima i došao do 6:3 za tri meč lopte. Iskoristio je prvu i po peti puta u svojoj karijeri okitio se naslovom pobjednika Wimbledona.

Dnevnik.ba/ T.R.

28. rujan 2022 14:00