StoryEditor

Ivan Baković na čelu Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne

Piše D  /  20.06.2021., 04:06h

Književnik Ivan Baković iz Mostara izabran je za novog predsjednika Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne (DHK HB), priopćilo je u nedjelju to društvo.

Izborna skupština DHK HB trebala se održati prošle godine, ali je odgođena zbog koronavirusa, prenosi Hina.

Dosadašnji predsjednik Ivan Sivrić podnio je izvještaj o radu, nakon čega se pristupilo izboru novoga vodstva Društva hrvatskih književnika na čije je čelo izabran Ivan Baković, a dopredsjednici su Sanijela Matković i Stanko Krnjić.

Za članove Upravnoga odbora DHK HB izabrani su Mijo Tokić, Miljenko Stojić, Ljubo Krmek i dosadašnji predsjednik društva Ivan Sivrić.

Novi predsjednik Ivan Baković rođen  je u Tomislavgradu 1963. godine. Diplomirao je hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Objavio je knjigu pjesama "Zatomljenja" i knjigu izabranih književnih prikaza "Riječima o riječima". Autor je scenarija za dokumentarni film "Žetva i vršidba – da se ne zaboravi – običaji dubravskoga kraja". Pjesme su mu prevođene na albanski jezik, a kritikama je zastupljen u zborniku Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara. Nagrađivan je za poeziju na Duvanjskim danima kulture i na natječaju za domoljubnu poeziju Udruge veterana Četvrte gardijske brigade (2016. i 2017.).

Urednik je Osvita, časopisa za književnost, kulturu i društvene teme DHK HB i voditelj Književne srijede u Otvorenoj čitaonici DHK HB.

Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne svake godine raspisuje natječaj za godišnju nagradu A.B. Šimić koja se dodjeljuje za djelo izuzetne umjetničke vrijednosti objavljeno protekle kalendarske godine na hrvatskom jeziku.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 08:30