StoryEditor

ISIL napao najmnogoljudniju muslimansku državu

Piše D  /  30.07.2021., 00:21h

Indonezijski predsjednik pozvao je u četvrtak narod da ostane miran, dan nakon ubojstva trojice policajaca u Džakarti u napadu bombaša samoubojice koji nosi obilježja islamističkog terorizma što se širi svijetom.

Najsmrtonosniji napad od siječnja prošle godine

Deset osoba, među njima petorica policajaca i pet civila, ranjeno je u dvjema eksplozijama koje su u razmaku od pet minuta detonirali napadači u prijestolnici Indonezije u srijedu kasno navečer, objavila je policija.

Napad je bio najsmrtonosniji u Indoneziji od siječnja 2016., kada je sedam osoba ubijeno, od kojih pet napadača, u glavnome gradu.

"Moramo ostati mirni i sabrani. Zato što se... mi muslimani pripremamo za post u mjesecu ramazanu", rekao je predsjednik Joko Widodo.

Nova generacija militanata prijeti sve većom radikalizacijom

Vlasti u najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji sve su zabrinutije jačanjem radikalizma nove generacije militanata koja uzor vidi u zloglasnoj džihadističkoj organizaciji Islamskoj državi.


Policija još nije imenovala dvojicu samoubojica, no doznaje se da su bili povezani s krovnom organizacijom Anšarut Daulah, koju je američki State Department stavio na popis terorističkih organizacija koja je privukla stotine simpatizera IS-a u Indoneziji.

Vlasti vjeruju da se 400 Indonežana pridružilo ISIS-u u Siriji i da bi oni mogli biti smrtonosna prijetnja po povratku u domovinu. Policija je rekla da su napadači za atentat u srijedu upotrijebili lonce za ekspresno kuhanje napunjene eksplozivom, navela je Hina. 

Filipinske vlasti počele bombardirati ISIS

ISIS-ovci pokušavaju zauzeti i filipinski južni otok Mindanao. Nedavno su odrubili glavu šefu lokalne policije te provalili u katedralu u kojoj su zatočili katoličkog svećenika i oko 15 vjernika. Ubili su najmanje 11 civila.

Džihadista nema više od 30 ili 40, ali vlasti tvrde da je teško riješiti krizu jer su se skrili u stambenim zgradama te postavili bombe po ulicama.

U bijeg se dalo 200.000 stanovnika toga grada 800 kilometara južno od prijestolnice Manile. Vojska je u četvrtak počela bombardirati ISIS te tvrdi da su ubijena petorica vojnika i jedan policajac te 13 džihadista.
 
 Dnevnik.ba 

28. travanj 2024 23:38