StoryEditor

INTERAKADEMIA U MOSTARU: Regionalni umjetnici u gradu na Neretvi

Piše D  /  30.07.2021., 00:27h

Osim banjalučkih kolega, predstavnici svih ostalih sudionika ove konferencije sudjelovali su i na međunarodnoj izložbi „INTERACADEMIA 2015.“ pretprošle jeseni, također popraćenoj stručnom konferencijom. Stoga se može reći da je udruga „Krug“ već pretvorila Mostar u svojevrsno tradicionalno središte okupljanja i suradnje akademskih likovnih institucija iz cijele BiH i susjednih zemalja, kao i da projekt INTERACADEMIA svakim novim događajem privlači i nove sudionike.

„Ovogodišnja INTERACADEMIA nastavak je jednog ambicioznog projekta koji za cilj ima da Mostar postane svojevrsno tradicionalno središte suradnje likovnih akademija iz BiH i susjednih država. Intencija nam je da se INTERACADEMIA održava svake godine, s tim da jedne godine bude teoretskog karaktera, a druge izložbenoga“, kazao je voditelj projekta Josip Blažević.

Jučer su sudionici konferencije, organiziranoj u tri panela, razgovarali o suradnji likovnih akademija i fakulteta, o likovnoj umjetnosti u tranzicijskim obrascima u Jugoistočnoj Europi te o tematskom pravcu izložbe koja se u okviru projekta INTERACADEMIA planira za jesen 2018. godine. Prvi dan konferencije završen je svečanim otvaranjem izložbe grafika studenata bh. akademija „Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine“.

Drugi dan konferencije započeo je formuliranjem zaključaka, čemu će uslijediti studijski obilazak nekropole stećaka Radimlja kod Stoca te Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju.

Projekt „INTERACADEMIA“ financijski su podržali Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, USAID i CRS u okviru projekta Pro-Budućnost te Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 05:59