StoryEditor

I Alen Vitasović ima poruku za estradnjake koji se žale

Piše D  /  31.07.2020., 10:07h

"Osobno nisam uštedio ništa. Iznenadilo me, mislio sam da će kraće trajati. 5 mjeseci posta. Svirao sam uvijek za umjerenu cijenu, svugdje, na velikim i najvećim koncertima. Redovito plaćao prateći bend, razglas, light, prijevoz i još sto stvari. Ulagao u opremu.

Pomalo sam se čudio zašto desetak uvijek istih i privilegiranih izvođača, pogotovo iz medija, ima ogromne honorare za nastup. 15, 20 tisuća eura i više. Sad nemaju gdje svirati zbog ove situacije. Nisu prilagođeni raznim stilovima nastupa. Samo veliki koncerti, arene... I nisu skromni nego bahati.

Ja, kao i neki moje kolege mogu nastupati sam na klaviru ili gitari. Duet ili trio unplugged, s bandom ili orkestrom. Za 5 ljudi, 20 ljudi,100,1000,10.000... Bez poniženja jer tako radim 40 godina.

Nekim ‘zvijezdama‘ fali poniznosti i neprilagođeni su. Treba izdržati. Sretan san s malim stvarima. I sa svoje dvoje djece koje sam odgojio ‘samo‘ glasom,sviranjem s 10 prstiju, radom, školovanjem, ulaganjem. Samo sam to radio 40 godina. Iako je bilo jako teških dana, izdržao sam pa ću i ovo ako bude zdravlja", napisao je Vitasović na Facebooku.

Podsjećamo, prije nekoliko dana Nina Badrić oglasila se na društvenim mrežama te poslala apel vladajućima. Poručila je da od njezinog posla ne živi samo ona nego još najmanje 15 obitelji te da su mnogi glazbenici u posljednjih pola godine ostali gladni i krpaju kraj s krajem.

"Dajte nam (mom bendu i meni) pet koncerata, kada prilike to budu dopuštale i kad budemo sigurni, platite samo moje ljude, mene nemojte. Velike firme, napravit ćemo online koncert ako treba. Ili ako želite, platite, pa ćemo transparentno donirati, možemo i investirati u nečije ideje i pomoći ljudima da pokrenu poslove. Ja ću se odreći svojih 70-100.000 kuna za početak, jel može?" objavila je Lana nakon Nine.

Zatim je i Udruga glazbenih managera i organizatora organizirala konferenciju za medije na zagrebačkom Zrinjevcu kako bi upozorila na krizu koju je pandemija koronavirusa izazvala u glazbenoj industriji.

"Onemogućen nam je rad, zbog čega smo i apelirali na vladu na hitno usvajanje mjera za spas industrije koja godišnje akumulira potrošnju veću od 10 milijardi kuna, od čega izravnu korist ima i država", naglasio je predsjednik Udruge glazbenih managera i organizatora Darko Tuček.

"Od početka pandemije do danas meni je otkazano 30-ak koncerata, a među 15.000 onih koje ova industrija zapošljava su i članovi mojeg tima. Naš je sektor jedan od rijetkih koji je zapravo cijelo vrijeme ostao u lockdownu, a budući da smo svi koji se bavimo ovim poslom povezani s nizom drugih industrija i djelatnosti te da svi zajedno činimo jedan veliki lanac, egzistencija jednog velikog broja ljudi je danas uistinu ugrožena", izjavila je Indira Levak. 

Dnevnik.ba

25. svibanj 2022 22:29