StoryEditor

Hrvatski narodni sabor mora biti mjesto političke snage Hrvata u BiH

Piše D  /  29.07.2021., 22:41h

Nakon što je 24. ožujka Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a  Federacije BiH u Vitezu održala sjednicu Predsjedništva, u petak je Vitez bio domaćin i Redovitog izvještajnog Sabora ove Udruge. Sabor  je održan u Hrvatskom domu u Vitezu, a nazočno je bilo nešto manje od stotinu članova ove Udruge. Radnom dijelu Sabora prethodilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima Viteza podignutog ispred zgrade Općine.

Sabor je protekao u radnom ozračju, bez ikakvih problema, a nakon završetka rada predsjednik UNRO HVO-a, Lazar Martinović,  prihvatio je kratak razgovor za Večernji list.  „Sumirali smo naš rad i djelovanje, te financijsko izviješće za prošlu godinu, a iz tih izviješća i dodatnih analiza sagledali smo što i kako moramo raditi u narednom periodu u djelovanju Udruge u cjelini, s posebnim naglaskom na rad i djelovanje na donošenju  zakonskih akata vezanih za populaciju iz udruga nastalih iz Domovinskoga rata“

Kazao je predsjednik Martinović kako se na Saboru razgovaralo kako i na koji način i dodatno dati svoj doprinos radu i djelovanju Hrvatskog narodnog sabora u realiziranju opravdanih zahtijeva i opravdanim težnjama hrvatskog naroda u BiH kada je riječ o institucionalnoj ravnopravnosti s ostala dva naroda u BiH. „Kroz te aktivnosti, prije svega, tražimo i borimo se,  za skidanje lažnih i opasnih stigmi koje se podmeću HVO-u pa tako i hrvatskom narodu u BiH s kojima se želi i nastoji utjecati, čak mijenjati našu i bosanskohercegovačku povijest, te ulogu HVO-a i hrvatskog naroda u njoj. To jednostavno nećemo dozvoliti. Znamo što smo radili, za što smo se časno borili i ginuli, ne negirajući i nedozvoljene i neprihvatljive radnje i poteze pojedinaca i pojedinih skupina koji su za to već odgovarali ili će odgovarati. Za to nikako ne može i neće „križ nositi“ HVO i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini“.

Predsjednik Lazar Martinović je naglasio kako UNRO HVO skupa s ostale tri udruge proistekle, u najtežim poslijeratnim vremenima, u vrijeme Alijanse i Platforme, tvrdila, upozoravala i čvrsto se zauzimala da Hrvatski narodni sabor mora biti mjesto političke snage Hrvata u BiH, mjesto gdje će se  dogovarati, zauzimati stajališta kada su u pitanju prava, konstitutivnost i uopće položaj hrvatskog naroda  u  Bosni i Hercegovini. „Tu smo, uz HNS čvrsto i odlučno, a pozivamo i sve one koji razmišljaju na hrvatski način da nađu svoje mjesto u HNS-u ako to još uvijek nisu učinili, kako bi dobili legalitet i legitimitet zastupati Hrvate na području cijele BiH. U takvoj situaciji, uz njih, bit će i Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a. Različita mišljenja, druga i drugačija, pojedinca, skupine, udruge… nitko neće i nikada nije osporavao. To nam nikada nije i neće smetati, ali  naše svetinje, pitanja o statusu i položaju hrvatskog naroda u BiH i sve što to  u sebi nosi, položaj i uloga HVO-a…, tu kompromisa neće i ne može biti. Evo, to mi nositelji ratnih odličja HVO-a, odavde iz Viteza, iz mjesta i grada velikih stradanja, pa i najvećih u Domovinskom ratu u BiH, odlučno poručujemo“, kazao je predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a , Lazar Martinović.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 15:42