StoryEditor

Hrvatska propustila prvu meč loptu: Francuzi nakon teške borbe svladali Pavića i Dodiga

Piše D  /  24.11.2018., 05:11h

Hrvatska Davis Cup reprezentacija nije iskoristila prvu meč loptu za titulu ovog natjecanja. Nakon što su jučer u pojedinačnim mečevima Borna Ćorić i Marin Čilić deklasirali svoje protivnike i donijeli Hrvatskoj ogromnih 2:0, drugi dan u Lilleu je donio susret parova.

Ivan Dodig i Mate Pavić su poraženi od francuskog para Herbert-Mahut. Bilo je 3:1 (6:4, 6:4, 3:6, 7:6) za Francuze, mada su ih Hrvati namučili i više nego li se očekivalo nakon dva seta.

Istina, bili su Francuzi u ovom susretu favoriti. Dodig i Pavić nisu bili previše uigrani, dok ovaj francuski par ima samo jedan poraz u Davis Cupu. Zanimljivo, taj jedini poraz nanijeli su im kumovi Čilić i Dodig prije dvije godine u Zadru.

U prvom setu Hrvati su prvi imali break loptu, no Francuzi su se obranili i poravnali na 2:2 u gemovima. Tri gema kasnije Herbert i Mahut dolaze do svoje prve break lopte i koriste ju za 4:3, a kasnije sigurnim servisima osvajaju set s 6:4.

U drugom setu slična situacija. Ponovno Dodig i Pavić prvi dolaze do prilike za break, no ponovno se Francuzi izvlače, da bi već u idućem gemu ponovno iskoristili svoju prvu break loptu i poveli s 5:4 te odservirali za set 6:4.

Sve to kao da je previše pogodilo Hrvate koji ne ulaze najbolje u treći set te Francuzi odmah prave break za 1:0. Mogli su Herbert i Mahut doći do vezanog breaka, imali su čak četiri break lopte u trećem gemu, ali se Hrvati spašavaju i barem malo produžuju nadu da se ovo finale može danas okončati. Ta nada je bila još veća kada u šestom gemu Hrvati osvajaju break i izjednačuju na 3:3, a kada Dodig i Pavić rade novi break za 3:5 i zadržavaju svoj servis te petim vezanim gemom osvajaju set s 3:6, hrvatski navijači se u potpunosti bude, a Francuzi u tom trenutku nisu znali što ih je snašlo.

Momentum je bio na strani Hrvata koji su mogli odmah u prvom gemu četvrtog seta do breka. No, Francuzi su spasili tri break lopte i preživjeli hrvatski nalet. I Hrvatska je opasno živjela u desetom gemu kada su Herbert i Mahut imali tri meč lopte, ali je Pavić sačuvao svoj servis za 5:5. Otišao je set i u tie break, a u 13. igri francuski par pravi dva mini breaka za 7:3 i tako osvajaju set (7:5) za konačnih 3:1.

Pobjednik će se odlučivati sutra, a Marin Čilić će prvi imati priliku da najvjerojatnije protiv Chardyja donese Hrvatskoj drugu titulu Davis Cupa. Ako i on izgubi na teren će izaći i Borna Ćorić.

Dnevnik.ba/ T.R.

28. travanj 2024 19:06