StoryEditor

Hercegovina iznenađena viješću da vladika Grigorije odlazi u Njemačku

Piše D  /  11.05.2018., 02:05h

Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je u srijedu vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija za novog vladiku eparhije Frankfurtske i cijele Njemačke.

Vladika Grigorije dobio je na upravljanje ovu značajnu i veliku eparhiju kako bi u njoj sredio stanje jer je ova eparhija, najjednostavnije rečeno, u kolapsu i bankrotu.

Novi vladika

Prema neslužbenim saznanjima do neočekivanog obrta i odlaska vladike Grigorija u Njemačku je došlo nakon što je na završnoj sjednici ovogodišnjeg Svetog arhijerejskog Sabora najviše vremena posvećeno rješavanju gorućih problema koji godinama tište Eparhiju njemačku.

”Nakon višesatne diskusije u kojoj se težilo pronaći najbolje rješenje za novog tamošnjeg arhijereja, a pošto nije bilo drugih kandidata, episkop Grigorije ponudio je da na sebe preuzme žrtvu i prihvati se ovog velikog izazova”,  prenio je za srbijanske medije dešavanja jedan od vladika.

Episkop Grigorije rekao je da svoju sadašnju eparhiju može napustiti jer je u besprijekornom stanju, tako da svom nasljedniku neće ostaviti težak teret.

Kako saznajemo, prijedlog vladike Grigorija usvojen je jednoglasno. Na njegov prijedlog izabran  je tvrdoški monah Dimitrije Rađenović za njegovog nasljednika na tronu hercegovačkih arhijereja.

Hercegovina u šoku

Vijest o odlasku vladike Grigorija  šokirala je i rastužila cijelu Hercegovinu. Na vladičanskom tronu Hercegovačke eparhije episkop Grigorije je ustoličen po blagoslovu patrijarha srpskog Pavla od strane mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (Radovića), 3. listopada 1999., kada je stao na čelo srpskog naroda u Hercegovini i postao njegov duhovni vođa.

Vladika Grigorije nije bio omiljen samo među pravoslavnim vjernicima, već i među građanima drugih vjeroispovijesti, jer je bio čovjek mira i dijaloga. U Mostaru je bio inicijator brojnih religijskih susreta koji su imali jako pozitivan odjek na pomirenje i suživot u ovom gradu.  Za njegovog stolovanja u Hercegovini obnovljene su izgrađene brojne crkve i manastiri, započela je obnova Saborne crkve u Mostaru, a Crkva je realizirala i druge brojne zapažene projekte koji su preporodili istočnu Hercegovinu.

Mostarski paroh Radivoje Krulj koji je bio arhijerejski zamjenik vladike Grigorija kaže da je vladika Grigorije  za nepunih 20 godina episkopovanja u Hercegovini i primorju ostavio djela vrijedna i ravna svetim hercegovačkim vladikama Sv.Danilu Humskom, Sv.Vasiliju Ostroškom, Sv.Avksentiju, Sv.Petru Zimonjiću. ”U ovim vremenima i okolnostima učiniti da je naša eparhija poznata i priznata širom svijeta, obnoviti i preporoditi ne samo eparhiju, nego i Hercegovinu kao regiju, u svakom smislu, mogla je samo jaka i harizmatična ličnost poput našeg vladike Grigorija”, kaže Krulj.

On dodaje da se u Hercegovini raduju i pozdravljaju odluku Svetog Arhijerejskog Sabora SPC kojom je novi episkop zahumsko-hercegovački i primorski otac Dimitrije, sabrat manastira Tvrdoša.

”Novoizabrani vladika, otac Dimitrije je vrijedan, skroman i vrlinski čovjek, domaćin, učenik vladike Grigorija u punom smislu te riječi. Zato nijednog trenutka ne sumnjam da ce kontinuitet biti nastavljen, a djelo vladike Grigorija unaprijeđeno i usavršeno”, navodi Krulj.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 12:37